U KS deset novih inficiranih, među dosadašnjima djeca, trudnica…

Foto: Fena
Foto: Fena

U Kantonu Sarajevo je testiranjima 182 osobe u protekla 24 sata utvrđeno da je deset osoba pozitivno na koronavirus – kazala je na redovnoj konferenciji za medije predsjednica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav.

Ona je naglasila da je na Klinici Podhrastovi hospitaliziran 21 pacijent, od kojih su dva na respiratoru. U istom razdoblju potpuno su oporavljena tri pacijenta, te nije zabilježen nijedan smrtni ishod.

Od 31. siječnja do 14. travnja 2020. godine u Kantonu Sarajevo je testirano ukupno 1.515 osoba, od kojih su pozitivne bile 84 osobe, a sedam je retestirano. Potpuno je izliječeno osam osoba, uz četiri smrtna ishoda.

Prema riječima Pilav, među pozitivnim na koronavirus nalazi se i dvoje maloljetne djece.

-To su djeca koja su već bila u kućnoj izolaciji, znači nisu se javili kao posebni slučajevi. Djeca su zbrinuta i pod stalnom su specijalističkom kontrolom liječnika pedijatara, uz punu koordinaciju s liječnicima Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš. Među pozitivnim pacijentima nalazi se i jedna trudnica u četvrtom mjesecu trudnoće, također osoba iz kućne izolacije. Radi se o lakim kliničkim slikama, ali zbog specifičnosti stanja oni su pod punim liječničkim nadzorom – istaknula je Pilav.


Dala je i dodatne informacije na pitanja vezana za veliki broj trenutnih bolovanja zdravstvenih radnika. Kantonalno ministarstvo zdravstva zatražilo je da se dostavi broj takvih slučajeva i krenulo se, prema nadležnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja, u kontrolu tih bolovanja.

-Moramo voditi računa da među ovim slučajevima ima vjerojatno i dužih bolovanja, kolega koji su invalidi rada, ali ostavit ćemo kontrolorima ZZO-a KS da obave svoj posao – poručila je.

Još jednom je naglašen značaj zaštite zdravstvenih radnika, kako ne bi došlo do njihove infekcije koronavirusom što bi moglo dovesti do većeg isključivanja, odnosno odsustva zdravstvenih radnika iz sustava, prenosi Fena.

O temi provođenja obdukcija, Pilav je istaknula da, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH proizilazi Pravilnik o mrtvozorstvu, u kojem su decidno određeni uvjeti za postavljanje mrtvozornika. Svaka općina u Kantonu Sarajevo ima određene liječnike mrtvozornike koji su, u skladu s trenutnom situacijom, dobili i upute o uzimanju briseva kod preminulih osoba.

-Pitanje obdukcija nije u izravnoj u nadležnosti Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KS. Mi smo upoznati s tim, dali smo preporuke u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ali procese vode instituti za sudsku medicinu koji, prema potrebi, surađuju s nadležnim tužiteljstvom – objasnila je Pilav.

Bild.ba

Previous articleOdlične vijesti: Nema novozaraženih u ZHŽ-u!
Next articleSlovačka će testirati sve djelatnike staračkih domova na koronavirus