U Republici Srpskoj počelo cijepljenje građana

U Republici Srpskoj počelo cijepljenje građana

U Republici Srpskoj počelo je cijepljenje zaposlenih u Domu zdravlja Banjaluka, a cijepljeni su i roditelji djece koja se liječe u inozemstvu.

Idući tjedan trebalo bi početi cijepljenje starijih od 65 godina.

Počela je imunizacija građana u RS. Roditelji i skrbnici djece koja se liječe u inozemstvu prvi su građani koji su primili cjepivo, a da nisu zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Nadaju se da će im sada biti olakšan prelazak granica i ulazak u zemlje u kojim se njihova djeca odlaze liječiti.

“Vjerujte, u velikom smo stresu kada djeca trebaju ići na liječenje. Stalno gledamo vijesti što će se dogoditi i hoćemo li moći prijeći granicu jer se stalno mijenjaju ograničenja za prelazak granica”, kazala je Rajka Radanović, majka djeteta koje se liječi u inozemstvu.

Počelo je i cijepljenje radnika Doma zdravlja Banjaluka. Na osnovu broja zainteresiranih, očekuju da će obuhvat cijepljenjem u ovoj ustanovi biti veći od 60 posto.

“536 radnika je iskazalo interes. 93 radnika se vakcinisalo uSrbiji oni idu sutra i prekosutra u Srbiju”, ističe ravnateljica Doma zdravlja Banja Luka Nevenka Todorović.

Specijalist obiteljske medicine Mladen Šukalo također vjeruje u cjepiva.

“Nema dileme. Cjepiva su sredstvo koje će spriječiti pojavu i širenje ovog oboljenja, u najvećem broju slučajeva, ili ako se javi bolest, onda to može biti u blažem obliku”, govori.

Cijepljenje zdravstvenih radnika trebalo bi biti gotovo ovaj tjedan. Sljedeće što se očekuje jest početak cijepljenja osoba starijih od 65 godina i korisnika Domova za starije osobe.

Detalje oko cijepljenja pojasnio je i ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

“Nadamo se kontinuitetu u isporuci cjepiva i na osnovu toga ćemo moći dugoročnije cijeli ovaj proces planirati. Na osnovu određenih informacija koje imamo očekujemo da će se i Covax mehanizam otključati i da će cjepiva i kroz taj mehanizam početi dolaziti, tako da sve ovo što radimo u smislu edvidencije i početka cijepljenja će biti ubrzano shodno dostupnosti cjepiva koje budemo imali”, rekao je on.

Iz resornog ministarstva pozvali su starije stanovništvo, osobe iznad 65 godina sa zanimanjem za cijepljenje, da se prijave kod svojih timova obiteljske medicine radi evidencije.

Poziv na besplatno cijepljenje upućen je i roditeljima i skrbnicima s kojima žive djeca sa smetnjama u razvoju i djeca koja boluju od kroničnih bolesti, a koji se trebaju javiti Institutu za javno zdravstvo.