U Sloveniji 13 novih slučajeva, šest ih “uvezeno” iz zemalja regije

U Sloveniji 13 novih slučajeva, šest ih “uvezeno” iz zemalja regije

Broj smrtnih slučajeva
Ilustracija

Sloveniji u zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, a testirano je 984 ljudi među kojima je potvrđena zaraza kod 13 osoba, potvrdila je u utorak slovenska vlada.

Riječ je o najvećem dnevnom porastu novooboljelih zadnjih tjedana i zadnjih nekoliko dana. Prošlog je tjedna u Sloveniji otkriveno ukupno 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše nakon tjedna od 27. travnja do 3. svibnja, kad ih je bilo 37.

Od 13 novih slučajeva, 6 zaraza je “importirano“, i to iz BiH, Srbije, Hrvatske i s Kosova.

U bolnici se trenutno od covida-19 liječi pet pacijenata, od čega je jedan na intenzivnoj njezi. Broj umrlih od covida-19 ostaje 109 jer u zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva. U Sloveniji je od početka epidemije do sada sa preko 94 tisuća testova bilo potvrđeno 1534 zaraženih, a 49 je još aktivnih slučajeva zaraze.

Trend pada novooboljelih bio je obećavajući, a sada se brojke održavaju na “stabilnoj razini“, kazao je na konferenciji za novinare u utorak u Ljubljani Mario Fafangel, direktor centra za zarazne bolesti nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Teško da možemo govoriti o drugom valu epidemije, zapravo govorimo o njenim vrhovima“, kazao je Fafangel, dodavši da sve države sada na globalnoj razini pokušavaju stvari držati pod kontrolom jer mjere koje države poduzimaju pojedinačno nisu dovoljne.

On je naglasio da je epidemiološka slika Slovenije “još uvijek vrlo dobra” u usporedbi s drugim državama Europske unije i da su svi importirani slučajevi zaraze “pod kontrolom“.

Bild.ba