U vrijeme operacije ‘Lipanjske zore’ Armija RBiH nije bila ni ustrojena

Ilustracija: Arhiva

Povodom neutemeljene reakcije pojedinih pripadnika boračkih udruženja Armije RBIH u Mostaru na obilježavanje veličanstvene operacije Lipanjske zore 1992., koju su prije dvadeset osam godina zajedničkim snagama izvele postrojbe HVO, HOS-a i MUP-a s područja Hercegovine, kao i HV-a.

Na njima spornom plakatu obilježavanja operacije Lipanjske zore nije posebno istaknuta niti jedna pojedinačna postrojba koja je sudjelovala u oslobađanju Mostara i doline Neretve, pa tako ni „Samostalni bataljon odbrane – Mostar“ o čijoj organizaciji postoji zapovijed od 01. svibnja 1992., a koji je u to vrijeme bio pod izravnim zapovijedanjem i u sastavu Općinskog stožera HVO Mostar temeljem Odluke Kriznog štaba općine Mostar (imenovanog od Skupštine općine Mostar), broj: 427/92 od 29.04.1992., čiji su potpisnici Milivoj Gagro, Ismet Hadžiosmanović, Zijad Emirović, Borislav Puljić, Josip Škutor, Mehmed Behmen, Ilija Filipović, Fikret Bajrić i Jole Musa.

U točki 5. iste Odluke navedeno je: „Zadatak Hrvatskog vijeća obrane –Općinskog stožera Mostar je oslobađanje cjelokupnog prostora općine.“

U to vrijeme jedino je Hrvatsko vijeće obrane imalo respektabilne oružane formacije i to: devet bojni, četiri samostalne satnije, vojnu policiju…koje su bile spremne suprotstaviti se okupatorskim formacijama i zato je HVO-u povjerena zaštita i obrana građana Mostara od okupatora.

Lipanjske zore su ujedno i prvi poraz okupatorskih formacija u ratu u Bosni i Hercegovini. Veličina pobjede je još veća jer je na području koje je oslobođeno bila iznimno velika koncentracija neprijateljskih snaga. Odlučnom operacijom oslobođeno je područje od cca 1.800 četvornih kilometara s gradovima Mostar, Čapljina i Stolac te njihovom okolicom.


U vojnom smislu, ova briljantna operacija sigurno će biti predmetom izučavanja, također se iskreno nadamo, kako će se ovoj temi posvetiti ozbiljni znanstvenici i povjesničari, da bi se onemogućiti ovakvi neutemeljeni istupi nevjerodostojnih pojedinaca.

Sve je potkrijepljeno činjenicama, odnosno popisima sudionika operacijam Lipanjske zore kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve u razdoblju 7. lipnja do 26. lipnja 1992.

Neupućenim građanima, a posebno rođenim nakon 1992., izvjesni Sead Salčin, Selim Isić, Vlado Fink, Zijat Mušić, Esad Kosić i Semir Dizdarević, koji su istupili u javnom obraćanju protiv obilježavanja Lipanjskih zora pokušavaju obmanuti javnost poznatom metodologijom.

Među imenovanim su i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz tog razdoblja ali i oni koji nisu niti bili vojno aktivni u to vrijeme.

Važno je još jednom napomenuti da na području općine Mostar u vrijeme operacije Lipanjske zore nije bila ustrojena Armija RBIH, što je također jasno iz svih operativnih dokumenata.

Također, posebno naglašavamo kako na prostoru Mostara i šire, nisu postojale organizacije kao Zelene beretke i Patriotska liga. Baš zbog tih razloga je i povjerena obrana grada Mostara Hrvatskom vijeću obrane, Općinskom stožeru Mostar, kao jedinoj organiziranoj vojnoj formaciji, kako je i navedeno gore.

Ovim činjenicama se također otvara pitanje, tko je lažirao i zašto su rješavani retroaktivni statusi boraca (nepostojeće Patriotske lige, Zelenih beretki, Armije RBIH… na području Mostara u razdoblju od 1991. do Lipanjskih zora 1992.) i tko je retroaktivno formirao navedene formacije. U istima su rješavani statusi koji su „borcima“ priznati naknadno, za razliku od branitelja HVO-a, kojima se redovito ukidaju prava kroz federalne institucije.

Sagledavajući sve rečeno, koristimo još jednu prigodu čestitati obljetnicu operacije Lipanjske zore kao i zahvalu svim braniteljima tako i njihovim obiteljima bez obzira iz kojeg naroda dolazili.

Bild.ba

Previous articleNastavljena La Liga, Sevilla slavila u derbiju
Next articleU BiH će biti dozvoljeno glasovanje na izborima za Hrvatski sabor