U Žepču zajedničko spomen obilježje civilnim žrtvama rata

Povodom završetka radova na zajedničkom spomen obilježju civilnim žrtvama rata općine Žepče, Misija OSSE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je danas posjetu predstavnika međunarodne zajednice Općini Žepče, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Posjeta je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, kao države koja predsjedava OSSE-om u 2021. godini, Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH i Općinom Žepče.

Prisutnima se obratio načelnik Žepča Mate Zovko, kazavši:

„Za vrijeme zadnjeg rata Žepče je zadesilo sve najgore, puno poginulih, raseljenih, porušenih objekata, podijeljenost teritorije, dvojne institucije… Nakon rata pred nama je bila velika zadaća, vraćati povjerenje, integrirati institucije, općinsku upravu, poreznu upravu, policiju i rješavati sva ostala politička pitanja. Mnoge institucije smo pregovorima i dogovorima spajali, neke uz pomoć UN, a najviše uz pomoć OHR, koji je donio Odluku o Žepču i Zakon o izmjeni granica.

Žepče je prije rata bilo nerazvijena općina. Uz rješavanje mnogih političkih pitanja, obnove, omogućavanja povratka raseljenih, morali smo stvarati uvjete za gospodarski razvoj.


Danas smo srednje razvijena općina s oko 5000 zaposlenih na području općine kao i oko 2000 u inozemstvu. Nekad su nas nazivali „crna rupa u F/BiH“, a već dvadeset godina implementiramo mnoge projekte Međunarodnih organizacija.

Sve što radimo i provodimo sudjeluju predstavnici svih naroda. Vrijedno je za spomenuti da u BiH samo u Žepču ima zajedničko spomen obilježje Civilnim žrtvama rata. Svojim načinom rada, stvaramo pozitivno ozračje, vraćamo povjerenje i doprinosimo pomirenju među narodima“, kazao je Zovko.

Šefica Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec je pohvalila lokalnu upravu na čelu s načelnikom Matom Zovkom, kazavši da je upravo općina Žepče svijetli primjer suživota u BiH o kojoj se treba pričati svugdje u svijetu.

– Četvrt stoljeća nakon potpisivanja Dejtona, ostaje nam izazov stvaranja pomirenja u BiH, a Žepče je primjer lokalne zajednice kako se zajedničkim djelovanjem sve može postići i Žepče zaslužuje našu podršku zato što je napustilo politiku podjela i prihvatilo politiku zbližavanja – kazala je Kavalec.

Strani veleposlanici i međunarodni dužnosnici su kazali kako je Žepče primjer sredine koja se suočila s prošlošću i koja sada gleda u budućnost, naglašavajući kako je Žepče jedina općina u BiH koja ima zajedničko spomen-obilježje civilnim žrtvama rata i da kao takva služi kao primjer svim ostalim općinama i gradovima u našoj zemlji.

Gosti su posjetili i spomen-sobe poginulih branitelja i šehida žepačke općine te položili cvijeće na spomen obilježje civilnim žrtvama rata, nakon čega je upriličen koncert učenika i nastavnika Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić“.

Žepče su danas posjetili veleposlanica i šefica Misija OSSE-a u BiH Kathleen Kavalec, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić, veleposlanik Nizozemske Reinout Vos, veleposlanica Švedske Johanna Stromquist, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Matt Field, zamjenica veleposlanika Austrije Nicole Hardwick, zamjenica veleposlanika Češke Soňa Ubović, zamjenik veleposlanika Francuske Xavier Rouard, zamjenica veleposlanika Norveške Siri Andersen, zamjenica veleposlanika Sjedinjenih američkih država Ellen Germain, predstavnici Europske unije Firuze Demir Handan i Fermin Cordoba, predstavnica Vijeća Europe Bojana Urumova, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald, zamjenica generalnog tajnika UN-a i specijalni savjetnik generalnog tajnika za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu, otpravnik poslova Ukrajinskog veleposlanstva u BiH, Serhiio Miniail, ispred Ureda Viskog predstavnika BiH, šef političkog odjela Mark Bowen, piše HMS.

Bild.ba

Previous articlePogledajte što nas danas očekuje na Euru
Next articleU tri županije u BiH uhićeno čak 29 osoba