Umro Anto Kovačević

Foto: Hina

Hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević umro je u subotu u 69. godini od posljedica covida-19, potvrdila je u nedjelju obitelj.

 U bivšem sistemu osuđen je na 8,5 godina zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planete Zemlje po Amenesty Internationalu.

Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču sa 28. godina a politički uzor, zbog čega je dijelom i suđen, bio mu je Marko Veselica,  s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH.

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 1952. godine. 

Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova. 


Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu.

Nakon dugogodišnjeg članstva u HKDU, 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević.

Bild.ba

Previous articleU Federaciji BiH od 1.443 testirana uzorka 864 pozitvna na koronavirus
Next articleU općini Foča u FBiH glasalo 25 posto birača