Uskoro testiranje cjepiva na ljudima, tim iz Oxforda očekuje dobre rezultate

Ilustracija
Ilustracija

Cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište Oxford započet će ispitivanja na ljudima već ovoga četvrtka, 23. travnja, javlja britansko Ministarstvo zdravstva.

Velika Britanija će osigurati 20 milijuna funti sveučilišnom timu i dodatnih 22,5 milijuna funti Imperial Collegeu, na kojemu znanstvenici također rade na cjepivu.

Oni su već ranije najavili kako je cilj proizvesti milijun doza cjepiva do rujna.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi, Matt Hancock pohvalio je oba tima da su postigli “brzi napredak” i izjavio kako će Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti sve kako bi razvili cjepivo. Također je rekao i da će vlada uložiti u proizvodnju te ako se bilo koje cjepivo bude uspješno, Britancima će biti dostupno u najkraćem mogućem roku.

“Dat ćemo im svaki resurs koji im je potreban, kako bi što prije uspjeli”, ustvrdio je Hancock.


No, upozorio je kako će se na izradi cjepiva koje bi bilo krajnje učinkovito pomno paziti, a bude li pogrešaka, krenut će se u nova istraživanja, sve dok cjepivo ne bude apsolutno sigurno.

Ovo je veliki projekt Sveučilišta u Oxford, odnosno, dogovorena je zajednička suradnja između sveučilišnog Instituta Jenner i grupe Oxford Vaccine te su pokrenuli kliničko ispitivanje, za zdrave odrasle osobe između 18 i 55 godina, krajem ožujka, započevši istraživanje cjepiva protiv bolesti koja se prenosi putem koronavirusa.

Podsjetimo, ovaj projekt za razvoj cjepiva u Oxfordu već je zaposlio 510 ljudi, a u rasponu od 18 do 55 godina, koji su sudjelovali na prvom ispitivanju. Oni će dobiti ChAdOx1 nCoV-19 cjepivo, razvijeno u Oxfordu, ili kontrolnu injekciju za probu, piše Direktno.hr.

Profesor Adrian Hill, koji će voditi istraživanje, izjavio je: “Krećemo na testiranje na ljudima, a cjepivo smo testirali na nekoliko različitih životinjskih vrsta. Zauzeli smo prilično oprezan pristup, ali brz, kako bismo procijenili cjepivo koje razvijamo.”

Cjepivo potječe od čimpanza, kojima se ubrizgava koronavirus, kako bi se proizvela antitijela koja se mogu upotrijebiti za jačanje imunološkog sustava ljudi. Profesor se nada da će cjepivo, koje su razvili Institut Jenner i klinička ekipa Oxford Vaccine Grupe, biti spremno u rujnu.

U razgovoru za BBC World Service, profesor Hill objasnio je da pokušavaju prikupiti novac kako bi povećali proizvodnju cjepiva. Izjavio je i sljedeće: “Sveučilište smo, imamo vrlo mali proizvodni pogon, koji može napraviti desetke doza. To očito nije dovoljno da opskrbi svijet. Zato radimo s proizvodnim organizacijama i plaćamo ih da bismo sada započeli postupak”.

“Dakle, do srpnja, kolovoza i rujna, trebalo bi cjepivo započeti s primjenom u skladu s preporukama za hitnu uporabu. To je drugačiji postupak odobravanja komercijalne nabave, koji često traje puno više godina”, javlja MarketWatch.

Bild.ba

Previous articleTekst profesorice Milićević povodom Dana planete Zemlje
Next articleŽupa Drvar dobila lokacijsku dozvolu za izgradnju pastoralnog centra