UTRKA U SJENI PANDEMIJE Teška zadaća za Joea Bidena

Početak svoje “povijesne” pustolovine Barack Obama proslavio je pred tisućama uzbuđenih pristaša, uz gromoglasni pljesak Hillary Clinton postala je prva žena kandidatkinja za Bijelu kuću, no u jeku pandemije Joe Biden krenuo je diskretno, bez fanfara.

Svoju pobjedu na demokratskim predizborima Biden je popratio priopćenjem i s nekoliko izravno emitiranih rečenica iz svoga doma u kojem je prisiljen boraviti kao i milijuni Amerikanaca u doba pandemije koronavirusa.

U noći u kojoj je Obama izborio demokratsku nominaciju “organiziralo se veliko slavlje… Obama je održao govor u Minnesoti”, prisjetio se Dan Pfeiffer, bivši savjetnik demokratskog predsjednika u podcastu Pod Save America, javila je Hina.

Čovjek koji je krenuo postati prvi crni predsjednik Sjedinjenih Država uzviknuo je oduševljenom mnoštvu “Večeras završavamo povijesnu pustolovinu i počinjemo novu”, a “za nas to je bio početak” predsjedničke kampanje, rekao je Dan Pfeiffer.

Joe Biden nije održao ni pobjednički govor ni pobjedničko slavlje. U ovo tjeskobno doba epidemije, takvo što nije podobno.


Bivši potpredsjednik u Obaminu mandatu uspio je u dobi od 77 godina na demokratskim predizborima pobijediti uvjerljivije i brže senatora Bernieja Sandersa nego što je to u vrijeme njihovih predizbora uspjelo Baracku Obami i Hillary Clinton.

Stojeći pred bibliotekom u svome domu, Biden je u srijedu navečer uputio nekoliko riječi svome “prijatelju” Bernieju Sandersu, a zatim se brzo vratio na pitanja birača o pandemiji tijekom konferencije koja se izravno prenosila internetom.

Na Twitteru je komentirao krizu i pozvao birače da 3. studenoga pobijede republikanskog predsjednika Donalda Trumpa kojemu se svakog dana Biden obraća nizom pitanja o pandemiji netom prije Trumpove konferencije za novinare.

Biden ipak teško uspijeva izboriti svoje mjesto u medijskom prostoru.

“Proživljavamo vrlo neuobičajeno razdoblje i zbog toga je cijela kampanja prigušena”, ocjenjuje David Lublin, profesor političkih znanosti na American Universityju. Ne samo da su svi skupovi otkazani od sredine ožujka nego Joe Biden mora, kako bi se njegov glas čuo, “konkurirati predsjedniku, ali i međunarodnoj krizi Covida-19” koja je zgrabila sve naslovnice tiskovina.

Prednost nenametljive kampanje

Na pitanje bi li mogao učiniti više, putovati, susresti se s medicinskim osobljem koje se mukotrpno skrbi za oboljele od Covida-19, David Lublin odgovara: “Uvjeren sam da i on i njegova ekipa razmišljaju o tome što bi on mogao učiniti.”

Biden očekuje i službenu potporu Baracka Obame koji je još vrlo popularan kod demokrata te njegovo rijetko pojavljivanje u javnosti uvijek izaziva velik odjek. U očekivanje te podrške Biden daje intervjue iz televizijskog studija uređenog u podrumu svoje kuće.

Početkom travnja ustvrdio je da je “20 ili 30 milijuna ljudi” odgledalo putem mreže njegove govore posvećene uglavnom epidemiji.

Nasuprot Bidenu, Donald Trump svakodnevno se nadugo i naširoko obraća javnosti putem velikih informativnih kanala na konferencijama za novinare o koronavirusu koji je poharao Sjedinjene Države.

List Wall Street Journal ocjenjuje da predsjednik te brifinge “uprska” svojim ljutitim ispadima protiv novinara.

Kriza koronavirusa naprotiv, može Bidenu, političkom veteranu i čovjeku koji je pretrpio više osobnih tragedija, “omogućiti da istakne svoje dvije jake strane: kompetentnost, poznavanje rada vlade te empatiju”, zaključuje David Lublin.

Joe Bidena Amerikanci već dobro poznaju i on uživa blagu prednost pred Donaldom Trumpom prema anketama i zapravo je u njegovom interesu da kampanju vodi nenametljivo, smatra Miles Coleman, politički analitičar sa sveučilišta u Virginiji.

“Biden, naravno, nije savršen kandidat, on ima mane” i “čini se da će demokrati bolje učiniti” ako predsjedničke izbore krajem godine “pretvore u referendum o Trumpu umjesto u borbu dvojice kandidata”, smatra Coleman.

Previous articlePandemija pretvorila Međugorje u grad duhova
Next articleKORONAVIRUS U SPORTU “Samo 100 ljudi zarađuje od tenisa, mi nemamo ništa, a bez nas tenis neće preživjeti”