Vakula o prognozi do kraja ljeta: Ne očekujem dugo, suho razdoblje

Screenshot: HRT

Meteorolog Zoran Vakula gostovao je u Studiju 4 na HRT-u gdje je komentirao dosadašnje ljeto u kojemu temperature variraju.

“Pitanje je što se misli pod tim neuobičajenim ljetom. Temperatura zraka stalno varira, nisu baš česta ljeta u kojima je stalno toplo i vruće i u kojima nema skokovitih promjena temperature. Ne bismo mogli govoriti da je neuobičajeno, a ima i dosta do njegova kraja, svašta bi se još moglo dogoditi, vjerojatno i hoće”, rekao je. 

Temperatura niža u odnosu na 30-godišnji prosjek

Pripremio je i preliminarnu analizu koja uključuje lipanj i sve dane srpnja do sada.

“Potvrđene su moje prijašnje pretpostavke kako je i u Zagrebu i primjerice Splitu srednja temperaturama, a od 1. lipnja do jučer barem malo viša od službenog klimatološkog prosjeka. Ove godine je temperatura ipak malo niža u odnosu na prosjek u posljednjih 30 godina, od 1990. pa do 2019. I u tome se krije potvrdan odgovor na pitanje neuobičajenosti dosadašnjeg dijela ljeta”, rekao je. 


“Što se tiče Zagreba u posljednjih 30 godina, samo je u šest godina prva polovica ljeta bila hladnija nego ove godine”, dodaje.

Količina oborina u lipnju je u većini mjesta bila na razini prosjeka. Ipak, od početka godine imamo manje oborina u odnosu na prosjek. Što se tiče vjetra, primjerice u Zagrebu, njega ima dosta.

Što očekivati od ostatka ljeta?

Kada se radi o ostatku ljeta, glavni meteorolog HRT-a kaže da ne očekuje pojavu nekih temperaturnih rekorda i ekstrema, da je to malo vjerojatno.

“Ne očekujem ni diljem Hrvatske neko dugotrajno razdoblje suhog vremena. Nakon pljuskova za vikend vjerojatno će biti nekih i sredinom tjedna. U prognozama za sljedeće tjedne nema nekih signala za neku iznimnost ni u temperaturi, a ni što se tiče oborina. Vjerojatno će biti oko prosjeka ili malo iznad, ali ne u odnosu na prošla ekstremna ljeta, već u odnosu na ona “normalnija”, po onom “starom normalnom”, kaže.

Bild.ba

Previous articleVeliki kiks Bilića u borbi za Premiership, Leeds ide u elitu
Next articleKod Georgine ni ručak ne prolazi bez vruće haljine, pogledajte fotku s jahte