Većina građana EU smatra da je korupcija previše raširena, prednjače Hrvati

Većina građana EU smatra da je korupcija previše raširena, prednjače Hrvati

Većina građana Europske unije smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji u čemu su Hrvati na prvom mjestu, a manjina ispitanih kaže da je i osobno doživjela korupciju, pokazuju rezultati Eurobarometra o korupciji.

Istraživanje objavljeno u četvrtak i provedeno od 6. do 19. prosinca 2019. obuhvatilo je 27.498 građana u 28 zemalja članica te pokazuje da u 24 zemlje članice većina stanovnika smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji.

Nakon Hrvatske slijede Cipar, Grčka i Španjolska

Na prvom je mjestu Hrvatsku u kojoj 97 posto ispitanika misli da je korupcija široko rasprostranjena.

Slijede Cipar i Grčka (95 posto), Španjolska i Portugal (94 posto), Litva (92 posto).

S druge strane, u Finskoj samo 22 posto ispitanih misli da je korupcija raširena, u Danskoj 35 posto, Švedskoj 40 posto te Nizozemskoj 47 posto.

Anketirani su odgovarali na pitanja o općoj percepciji korupcije, korupciji u javnim institucijama i poslovnom sektoru, učinkovitosti vlade, pravosuđa i institucija u suočavanju s korupcijom, o osobnim iskustvima s korupcijom u kontaktima s ustanovama i u javnom zdravstvu.

U svim zemljama članicama, kojih je u prosincu prošle godine bilo 28, ukupno 71 posto anketiranih smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovim domovinama, što je za tri posto više u odnosu na 2017. godinu.

Istodobno to je manje nego 2013. godine kada je 76 posto mislilo da je korupcija široka rasprostranjena.

Bild.ba