Veleposlanik Kine u BiH: Jedinstvo i suradnja – najjače oružje u borbi svijeta protiv pandemije

Foto: Srna
Foto: Srna

Veleposlanik Kine u BiH Ji Ping istaknuo je da je koronavirus zajednički neprijatelj čovječanstva, a jedinstvo i suradnja su najmoćnije oružje međunarodne zajednice na putu do pobjede nad pandemijom.

“Samo ako svijet ojača suradnju i udruži snage kako bi jedni drugima pružili uzajamnu pomoć, bit ćemo u mogućnosti da okončamo ovaj rat kao pobjednici. Opseg i trajanje epidemije ovisi od toga možemo li se odreći glasina i međusobno surađivati”, istaknuo je Ji u itervjuu Srni.

Autor: Novinska agencija Republike Srpske (Srna)

Kineski diplomat je naveo da se kroz povijest čovječanstvo razvijalo u borbi protiv raznih bolesti i katastrofa, te da je ova iznenadna i globalna pandemija omogućila do sada neviđenu spoznaju da su sve zemlje na svijetu blisko povezane i dijele istu sudbinu i da je važno hitno ubrzati izgradnju društva zajedničke budućnosti čovječanstva.

Na pitanje zašto neki tvrde da bi covid-19 trebao biti nazvan “virus iz Wuhana” ili “kineski virus”, veleposlanik Ji je podsjetio da izvor koronavirusa još nije potvrđen, te da je kineski grad Wuhan prvi prijavio epidemiju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ali to ne znači da je Wuhan izvor covida-19.


“I mi, također, želimo znati odakle potječe covid-19. Na ovo pitanje odgovor trebaju dati stručnjaci na osnovu sveobuhvatnih i objektivnih znanstvenih istraživanja. Stoga je neprimjereno identificirati neku zaraznu bolest s imenom određenog mjesta. Zapravo, postoji globalni konsenzus da se ne potiču neprijateljstvo i predrasude s diskriminatorskim nazivima”, naglasio je veleposlanik Ji.

On je podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacija novi koronavirus nazvala covid-19 kako bi se osiguralo da se naziv virusa razlikuje od bilo koje regije i zemlje.

Neki političari politiziraju pandemiju i zbunjuju javnost

“Nije teško zaključiti da u većini slučajeva imenovanje virusa različitim imenima potječe od političara sa skrivenim motivima, a ne od medicinskih stručnjaka. Njihova svrha nije ništa drugo nego da politiziraju epidemiju, zbunjuju javnost i skupljaju političke bodove te odvrate pažnju javnog mnijenja i prebace svoje unutarnje konflikte na druge”, istaknuo je veleposlanik Kine u BiH.

Na pitanje da prokomentira optužbe da Kina namjerno prikriva broj zaraženih i smrtnih slučajeva, veleposlanik Ji je rekao da je 27. prosinca prošle godine, provincija Hubei prijavila tri sumnjiva slučaja, četiri dana kasnije, stručni tim Nacionalnog povjerenstva za zdravlje je stigao u Wuhan radi provođenja istrage na samom mjestu događaja, dok je 3. siječnja Kina počela službenim putem informirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju i sve zemlje o epidemiološkom stanju.

“Kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti 11. siječnja objavio je na svojoj internet stranici cijeli genetski slijed novog koronavirusa, podijelio podatke i svakodnevno obavještavao javnost o epidemiji. Od 23. siječnja, Kina je zaključala grad Wuhan s više od 10 milijuna stanovnika, kao i provinciju Hubei s gotovo 60 milijuna stanovnika kako bi se zaustavilo širenje virusa”, pojasnio je kineski veleposlanik, navodeći da su informacije koje je Kina slala bile veoma precizne.

On je naglasio da je glavni urednik medicinskog magazina “Lancet” Richard Horton, gostujući kod Christiane Amanpour u njenoj popularnoj emisiji na CNN-u, ustvrdio da “treba biti zahvalan Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zato što su učinili sve kako bi upozorili svijet”.

Veleposlanik Ji je u intervjuu Srni rekao da je danas epidemija u Kini uglavnom stavljena pod kontrolu, te da u tom kontekstu, revidiranje broja potvrđenih i smrtnih slučajeva zaraženih virusom covid-19 u Wuhanu predstavlja odgovornost prema povijesti, žrtvama i javnosti.

“Ovo je međunarodna praksa, te je, baš kao i nakon svake bitke, potrebno ponovno očistiti bojno polje i prebrojati žrtve. I Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će mnoge države revidirati svoje statistike nakon suzbijanja epidemije”, naveo je kineski diplomat.

Veleposlanik Ji je naglasio da su, suočavajući se s velikom krizom javnog zdravstva i prijetnjom od zaraznih bolesti, međunarodnoj zajednici potrebni jedinstvo i suradnja, umjesto prebacivanja krivice s jednih na druge, pa čak i zahtijeva za odgovornost i naknadu štete.

“Ne zna se koliko je ljudi zaraženo bolestima kao što su gripa H1N1 i AIDS. Mislim da ne postoji specifična zemlja koja snosi posljedice od ovih bolesti. Lako je kriviti druge, ali teško je okriviti sebe. Optuživanje drugih ili pokretanje neselektivne tužbe nije ništa drugo nego opravdanje za vlastite greške”, ustvrdio je veleposlanik Kine u BiH.

Komentirajući činjenicu da neki kažu da epidemija za Kinu predstavlja “černobilski” trenutak, te da se svijet ne smije pretjerano osloniti na kineske proizvode i da treba restrukturisati industrijski lanac, veleposlanik Ji je rekao da je to obični “kopipejst teorije kolapsa Kine” i “teorije kineske prijetnje”, koje su se međusobno isprepletale u prethodnim desetljećima.

“Epidemija je negativno utjecala na kinesku ekonomiju, ali s obzirom da je njeno širenje na teritoriju Kine uglavnom zaustavljeno, ekonomski i socijalni poredak se brzo oporavlja, a uredno se oporavljaju i radovi u cijeloj zemlji”, naglasio je veleposlanik Kine u BiH.

Prema njegovim riječima, 99,3 posto industrijskih poduzeća u Kini je oporavilo proizvodnju iznad određenog opsega, a u nekim provincijama ovaj postotak iznosi čak i 100 posto, dok se 91,5 posto zaposlenih vratilo na posao.

“Dnevna potrošnja električne energije na kraju ožujka dostigla je razinu iz istog razdoblja prošle godine. Osnovica dugoročnog ekonomskog rasta nije promijenjena. Kina ima najveći, najopsežniji i najkompletniji proizvodni sustav na svijetu, koji zauzima važno mjesto u globalnim industrijskim i opskrbnim lancima. Kineski pravovremeni oporavak rada i proizvodnje je pružio podršku i jamstvo stabilnosti i sigurnosti globalnih industrijskih i uslužnih lanaca”, naveo je kineski diplomat.

On je dodao da globalizacija znači duboko integrirane interese i veliku međuovisnost ovih lanaca.

“Suočavajući se s epidemijom, ne trebamo prestati jesti zbog straha da se ne ugušimo. Stoga nije realno, niti je mudro, pokušati razdvojiti industrijske i uslužne lance ili čak pozivati na njihovo ‘mijenjanje’ ili ‘razdvajanje’“, ocijenio je veleposlanik Ji.

Nitko nije siguran sve dok nekoj zemlji prijeti epidemija

Na pitanje zašto neki tvrde da Kina provodi “diplomaciju maski” i “velikodušnu politiku” s ciljem dobijanja geopolitičkog uticaja, veleposlanik Kine u BiH je kazao da je to plod njihove imaginacije i predstavlja pogrešno tumačenje kineske dobre volje.

“Тradicionalna kineska kultura naglašava da se ‘milost kapanja vode treba uzvratiti punim vrelom‘. Kad je Kina prolazila kroz najteže trenutke u borbi protiv epidemije, mnoge zemlje su nam pomogle. Stoga je, kad se promijenio epicentar, Kina u okviru svog kapaciteta pružila humanitarnu pomoć mnogim zemljama, uključujući i BiH, kako bi uzvratila tu dobru volju. Čovječanstvo se danas suočava s najozbiljnijom krizom od Drugog svjetskog rata. Sve dok nekoj zemlji prijeti epidemija, nitko nije siguran. Moramo pomoći drugima. U određenom smislu, tako pomažemo i sebi”, pojasnio je kineski diplomat.

Veleposlanik Ji je ustvrdio da sada nije trenutak za takozvano “nastojanje za ostvarivanjem političkog utjecaja”, niti za igru “razdvajanja jednih od drugih”.

“Sada je vrijeme da ozbiljno razmislimo o tomu kako da se izgradi društvo zajedničke budućnosti čovječanstva. Virus je zajednički neprijatelj čovječanstva i Kina je, također, žrtva ove pandemije. Imamo više od 4.600 smrtnih slučajeva, a ekonomija je teško pogođena u prvom kvartalu ove godine. Opseg i trajanje epidemije ovisi o tomu možemo li se odreći glasina i međusobno surađivati”, zaključio je veleposlanik Kine u BiH Ji Ping.

Bild.ba

Previous articleHNS potvrdio pisanje portala Bild.ba: Nema sastanka s Komšićem!
Next articleOštra poruka Rusa bošnjačkim političkim predstavnicima oko SKB Mostar