Veliko nezadovoljstvo: Čak 13 anesteziologa u jednom danu dalo otkaz na KCUS-u

Veliko nezadovoljstvo: Čak 13 anesteziologa u jednom danu dalo otkaz na KCUS-u

Trinaest anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu podnijelo je zahtjev za raskid ugovora. Danas ili sutra bit će održana hitna sjednica Vlade KS povodom novonastale situacije.

Razlog za otkaze je nezadovoljstvo uvjetima rada, što je i kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uvjete rada i korištenje neadekvatnih respiratora za covid pacijente.

Informaciju o otkazima anesteziologa je potvrdio i ministar zdravstva KS Haris Vranić na Skupštini KS.

Za pismo koje je procurilo u javnost i podiglo veliku prašinu ljekari su kazali da se radi o internoj komunikaciji, ali da je vjerodostojno. Kako neslužbeno saznaje Klix, zahtjevi ljekara su ignorirani.

Nedugo nakon toga Tužiteljstvo KS je formiralo predmet, a istražitelji SIPA-e su ušli na KCUS i oduzeli dokumentaciju koja će pomoći u istrazi s ciljem utvrđivanja da li su “Malina respiratori” ispravni, koliko ih je u funkciji i da li su korišteni na pacijentima zaraženim koronavirusom te da li je pacijentima pružena adekvatna ljekarska njega.

Za sada nije poznato o kojim anesteziolozima se radi, ali svakako će zadati novi udarac na KCUS i općenito zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo naročito u vrijeme pandemije.

Danas će, kako saznaje Klix, ministar zdravstva KS Haris Vranić podnijeti zahtjev za održavanje hitne sjednice Vlade KS premijeru Edinu Forti povodom novonastale situacije i pronalaska rješenja za 13 anesteziologa.

Oni će, prema trenutnim informacijama kojima raspolaže Klix.ba, svoj angažman nastaviti u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Bild.ba