(Video) Ajdinović: Inspekcijski organi će i u narednom periodu pojačano raditi

Foto: Fena

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas da će inspekcijski organi u narednom periodu pojačano raditi, iako je u protekla tri mjeseca, kao i ranije, urađen veliki posao.

– Na području Federacije BiH imamo 60 do 70 angažiranih sanitarnih inspektora, i tu govorim o županijskim gradskim, općinskim sanitarim inspektorima i nekoliko inspektora sa područja Federacije koji po ovlaštenju tijekom svih ovih mjeseci obavljaju ove poslove.

Izvršeno je gotovo 12.000 kontrola za predhodna tri mjesca, a donesno 1.500 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Što se tiče represivnih mjera, u tom periodu je doneseno više od 280 prekršajnih naloga sa financijskim teretom od gotovo 500 tisuća KM prema privrednim subjektima koji se nisu pridržavali ovih mjera – izajvio je Ajdinović nakon sastanka u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu na kome je razmatrana aktuelna situacija, te poduzimanje daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19.

Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tokom protekla dva i po mjeseca kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerdoroma, Sarajevo i Tuzla.


Pojasnio je da je sam inspekcijski nadzor u unutrašnjosti nakon prestanka stanje prirodne nesreće u FBiH prevashodno u nadležnosti županijskih inspekcijskih organa dodajući da to nije spriječilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove da donese ovlaštenja prema dva farmaceutska, dva zdravstvena, dva inspektora za hranu, a u posljednjem tjednu su ovlaštenja dali i za federalnog sanitarnog inspektora za unutrašnju kontrolu. 

 – Dakle, radi se o nadležnosti županijskih inspekcijskih organa, a mi smo stavili na raspolaganje i određeni broj veterinarskih i poljoprivrednih inspektora s ovlaštenjem direktora, da mogu vršiti kontrole i biti na dispoziciji i u koordinaciji sa kolegama iz županijskih inspekcija. 

Znamo da su sve oči uprte u inspekcijske i policijske organe na području FBiH i da veliki procenat mehanizama u kojima se vidi rješenje upravo u toj oblasti – dodao je Ajdinović.

Naglasio je da uvijek postoje modusi i mehanizmi kako bi inspekcijski nadzor i angažman poolicijskih službenika bio još efikasniji.

– Ne smijemo dočekati da u županijskim upravama, pa i Federalnoj imamo ljude na godišnjem odmorima i da određeni resori nisu pokriveni inspekcijskim nadzorom.

Prioritet svih prioriteta je zaštita javnog zdravlje i sve ćemo tome podrediti u borbi protiv koropnavirusa – naveo je Ajdinović.

Bild.ba

Previous articleHNL i u novoj sezoni bez publike
Next articleHrvatska glumica nastradala tijekom predstave, na nju pao dio scenografije