(VIDEO) Novinar CNN-a uhićen tijekom javljanja uživo s prosvjeda u Minneapolisu

(VIDEO) Novinar CNN-a uhićen tijekom javljanja uživo s prosvjeda u Minneapolisu

Screenshot: YouTube

Državna policija Minnesote uhitila je u petak tročlanu ekipu CNN televizije, novinara, snimatelja i producenta tijekom javljanja uživo u program ove televizije s praćenja prosvjeda u Minneapolisu gdje su izbili prosvjedi zbog smrti nenaoružanog afroamerikanca Georgea Floyda.

CNN piše da je tokom prijenosa uživo uhićen jedan od demonstranata, a tamnoputog novinara CNN-a Omara Jimeneza opkolila su šestorica policajaca.

Jimenez je imao istaknutu akreditaciju CNN-a tijekom izvještavanja, identificirao se kao takav i kazao je policijskim službenicima da će se novinarska ekipa kretati kuda i ostali demonstranti. Jedan od policajaca je stavio Jimenezu lisice na ruke za vrijeme njegovog izvještavanja.

“Recite nam gdje hoćete da se pomjerimo, mi ćemo se skloniti s puta nećemo vam smetati”, obratio se Jimenez policajcima, uredno zaštićenim maskom i vizirom na glavi, objasnivši odmah da su na novinarskom zadatku, međutim, uhićen je bez odgovora.

Policija je novinarskoj ekipi rekla da je privedena jer im je rečeno da se kreću, a oni to nisu učinili. Guverner Minnesote Tim Walz izvinio se direktoru CNN-a Jeffu Zuckeru te kazao da će novinarska ekipa biti oslobođena.

To se i dogodilo sat nakon što je novinarska ekipa uhićena, a ovaj događaj je naišao na brojne osude javnosti.

Podsjećamo, prosvjedi i neredi u Minneapolisu su uslijedili nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd umro prilikom uhićenja, nakon što ga je policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

Floyd (46) je uhićen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao koristiti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog uhićenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Iz policije tvrde da se opirao uhićenju.

Unatoč tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Četiri policajca otpuštena su zbog ubojstva, a događaj je izazvao masovne prosvjede i negodovanje protiv policijske brutalnosti.

Bild.ba