VIDEO Ovo je priča o junacima iz SKB Mostar!

Foto: EPA
Foto: EPA

Kada se pojavio koronavirus, medicinsko osoblje širom svijeta imalo je važan zadatak – izboriti se s nevidljivim i nepoznatim neprijateljem.

Dok krizni stožeri uvođenjem mjera zabrana i kontrolom pokušavaju smanjiti broj oboljelih, djelatnici bolnica na prvim crtama brinu o svakom pojedinačnom životu.

Slušajući o statističkim brojkama, često nam se dogodi da zaboravimo kako iza svakog broja stoji jedna životna sudbina. No, nekima se to ne može dogoditi. Oni s prve crte spašavaju takve sudbine. Oni se svakodnevno bore za život svojih pacijenata. Svjedoci su bola i straha. Oni su medicinsko osoblje. Novinari BHRT-a zabilježili su stvarni život medicinskih djelatnika u borbi protiv pandemije, ovoga puta u mostarskoj Covid bolnici.

ANTONIO KOKIĆ, Odjel za infektivne bolesti SKB Mostar

Najveći problem za pacijenta je samoća, a za osoblje osjećaj smrti koji je prisutan nažalost. Pamtim skoro sve ljude što su došli. Većina su bili svjesni pacijenti, najveći im je problem bio strah i stigma društva.


Dok se pacijenti uz borbu za život bore i s društvenom stigmom, medicinsko osoblje se posvetilo što boljem odgovoru na izazove koje donosi za sada nepoznat virus. No, rad im otežavaju zaštitna odijela koja oblače i skidaju više puta dnevno.

SVJETLANA GRGIĆ, Klinika za infektivne bolesti SKB Mostar

Nikad do sada se nismo susreli s neobičnim načinom rada, počevši od same opreme i zbog prirode ovog virusa jednostavno moraju biti takve zaštite.

ANTONIO KOKIĆ, Odjel za infektivne bolesti SKB Mostar

Malo nam je videokrug otežan, nosimo duple rukavice, skafandere u kojima provedemo po četiri pet sati u komadu, stvara nam osjećaj nelagode i mala doza straha.

Iako nelagodan osjećaj, svjesni su važnosti adekvatne zaštite. Kažu, do sada nijedan uposlenik ove bolnice nije zaražen izravnim putem od rada s pacijentima.

ANTONIO KOKIĆ, Odjel za infektivne bolesti SKB Mostar

To dovoljno govori da dobro radimo i da se dobro štitimo. Pranje ruku, zaštitna oprema, protokol oblačenja i skidanja. To govori da sve funkcionira i da smo se dobro uhodali.

Koronavirus donio je sa sobom potpuno novi poredak – liječnici su postali stvarni heroji, a zdravlje jedini prioritet. Iako se mjere zabrana već polako ublažavaju, i dalje je, tvrde, važno održavati higijenu, socijalnu udaljenost i ne izlaziti bez potrebe. Misleći na druge, heroji možemo biti svi, piše BHRT.

Bild.ba

Previous articleOvo su brojke koronavirusa u BiH do sada
Next articleBritanija domaćin susreta o pronalasku cjepiva za koronu