VIDEO | Skup podrške u Zagrebu: Ukrajinci emotivno reagirali na himnu, veleposlanik plače

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič održao je govor. Bio je vidno emotivan te se rasplakao...

Hrvatski helsinški odbort (HHO) organizator je prosvjeda protiv agresije Rusije na Ukrajinu koji je počeo u 12:30 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Njime se želi podržati Ukrajinu i ukrajinski narod koji deseti dan zaredom proživljava rusku agresiju.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u najavi prosvjeda rekao je kako se ne smije zaboraviti što se događalo u Domovinskom ratu, naglasivši kako je Ukrajini potrebno iskazati podršku. A podršku iskazuju ljudi diljem svijeta, dok su u Rusiji prosvjedi zabranjeni, što su opravdali pandemijom koronavirusa.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič održao je govor. Bio je vidno emotivan te se rasplakao:

“Danas stojim tu pred vama da kažem nekoliko bitnih riječi. Umjetnici znanstvenici još raspravljaju o radu Edvarda Muncha, o njegovoj slici Krik. Čime je on bio izazvan? Možda ovim đavolskim činom koji se dogodio u Europi?”, govorio je Kirilič emotivno, dok su okupljeni pljeskom izražavali podršku.


Traži NATO i Europu da zatvore nebo nad Ukrajinom

“Taj krik je protiv napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Taj krik je protiv agresije. To već nije rat, već genocid”, nastavio je Kirilič:

“Molim NATO da zaustavi ovog đavola. Ako ne zaustavimo danas, a da sutra ne bude kasno, molim Europu, svijet i NATO da zatvori nebo na Ukrajinom i tako spasi tisuće života. Nema vremena za razmišljanje i izjave. Vrijeme je za djelovanje.”

Zahvalio je Hrvatskoj, vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Citirao je Gaja, čime je želio poručiti kako su Hrvati i Ukrajinci povezani narodi. Nakon njegova govora, okupljeni građani uzvikivali su: “Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina.”

Ukrajinski novinar Jevgen Stepenko na ukrajinskom jeziku obratio se okupljenima nakon što su na pozornici bili glumci Goran Navojec i Vedran Mlikota.

SOURCEBild.ba
Previous articleMračno doba: Rusija nakon Facebooka i Twittera zabranila i YouTube
Next articleJedan od ukrajinskih pregovarača odavao tajne informacije Rusiji? Ubijen je zbog izdaje!
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments