Vidović Krišto: Naravno da ću nositi masku, to je odluka Sabora…

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto u srijedu se sukobila s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Naime, Vidović Krišto je u sabornici odbila staviti masku na lice, na što je Jandroković reagirao, izbacivši je sa sjednice. Pitali smo saborsku zastupnicu za komentar na ovaj incident.

– Maska uopće nije tema, već to da se krše poslovnik i Ustav. Zato je gospodin Jandroković bio nervozan. U roku od dvije sekunde izrekao mi je dvije opomene jer nije htio da se razgovara o tome. Ustav u članku 112. kaže da je Vlada odgovorna Saboru, čega je Jandroković svjestan. U petak i danas je rekao da nema mehanizama da traži odgovore od Vlade. Dakle, kao predsjednik Sabora priznao je kako je nemoćan pred Vladom – rekla je Vidović Krišto.

https://www.bild.ba/vidovic-kristo-izbacena-iz-sabora-zbog-maske/

– Što mi radimo u saboru? Sjedimo i figuriramo? – zapitala se i nadodala:

– Jasno mi je da on uživa u privilegijama poput osobnog vozača i automobila, ali on ima i neke obveze kao predsjednik Sabora. Mora osigurati trodiobu vlasti, kao i poštivanje Ustava. Ništa od toga on ne čini, a kada ga se na to upozori, počne vrištati i kaže da ne želi razgovarati o tim temama. Izriče opomene bez ikakve osude. Prekinuo me dok sam upozorila na povredu Poslovnika. Toga je bio svjestan i u petak, kada je potvrdio da je nemoćan pred Vladom –

Kako navodi, maska se prihvaća kao tema, bez osvrta na biti problema.


– To je očito bio jedini način da Jandroković od toga napravi priču, ne bi li se novinari za to uhvatili. Naravno da ću nositi masku, zato što je to odluka Sabora, i nosim je. Međutim, u slobodnom govoru maska se ne nosi. Jandroković je to iskoristio kako bi skrenuo pažnju –

On kao predsjednik Sabora ne osigurava nepoštivanje Ustava, a podupire i kršenje trodiobe vlasti.

HDZ je protuustavno došao na vlast. Svi su na neki način odmahivali rukom, pokušali to problematizirati, reći kako govorim gluposti. Sada vidimo kako GONG organizira okrugli stol. Imamo protuustavnu vlast, koja je pozvana da štiti ustavnopravni poredak, a sama ga krši – rekla je Vidović Krišto.

Tvrdi da Vlada ne može biti nadređena Saboru, nego obrnuto.

– Jandroković kao predsjedavajući ne osigurava poštivanje Ustava. On je produžena ruka Vlade. Država ne može funkcionirati ako nema vladavine prava. Svi problemi, korupcijske afere, manjak u državnom proračunu, o ničemu se ne govori. Kako bi se i govorilo, kada je Sabor obezvlašten? -upitala je Vidović Krišto.

Bild.ba

Previous articleMilanović: Plenković meni govori da sam nervozan, on je nervozan!
Next articleThompson obilježava jedan poseban dan sa svojom obitelji