Vijeće za tisak u BiH poziva vlasti na žurnu intervenciju za spas medija

Foto: Ilustracija

Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini uputilo je danas pismo predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, premijerima Federacije BiH Fadilu Novaliću, Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, u kojem zahtijeva hitnu intervenciju svih nivoa vlasti za spas medija.

Vijeće za tisak i online medije u BiH upozorava vlasti na izuzetno tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se, zbog pandemije koronavirusa, našli mediji i medijska udruženja u Bosni i Hercegovini te da takva situacija može rezultirati katastrofalnim posljedicama po demokratizaciju društva u cjelini, prenijela je Fena.

Profesionalne medijske kuće suočene su s velikim gubicima kroz nedostatak priliva sredstava od oglašavanja, koje je gotovo u potpunosti iščezlo, te padom tiraža kada su u pitanju printani mediji zbog represivnih mjera kojima je zatvoreno 40 posto prodajnih mjesta, ograničenog kretanja građana, smanjene kupovne moći, navodi se u pismu.

Iz Vijeća napominju da se Vijeće za štampu u BiH, također, trenutno bori za opstanak.

Rapidan pad priliva sredstava izravno se odražava na nemogućnost isplaćivanja plaća, smanjenje plaća, otkaze zaposlenima, te otkazivanje ugovora honorarnim suradnicima, što je veliki udar na neovisnost medija. Takva situacija već se odvija pred našim očima jer je opstanak medija izravno doveden u pitanje. Profesionalni mediji i organizacije pokušavaju iznaći način da ne posežu za otkazima, ali njih već ima i plašimo se da će ih biti u još većoj mjeri ukoliko se ovakva situacija nastavi, bez ikakve pomoći vlasti na svim razinama – upozoravaju iz Vijeća za tisak u BiH.


Vijeće za tisak u BiH u pismu podsjeća predstavnike svih nivoa vlasti “na neupitna prava građana na istinito, provjereno i pravovremeno informiranje, čija je važnost posebno došla do izražaja u trenutnoj situaciji, kada je cijeli svijet suočen s borbom protiv pandemije koronavirusa”.

-Novinari i medijske kuće ulažu ogromne napore, nesebično koristeći sve svoje resurse i izlažući medijske radnike i radnice rizicima po njihovo zdravlje, da bi građanima pružili informacije koje u ovom trenutku mogu spašavati ljudske živote. A Vijeće za tisak i online medije u BiH, kao oruđe za zaštitu slobode medija i profesionalnog izvještavanja, štiti javnost od neodgovornog i neetičkog medijskog izvještavanja, što je u ovom trenutku iznimno važno – navodi se u pismu.

Iz Vijeća za tisak u BiH podsjećaju i na obavezu države da stvori okvir i omogući slobodan i neovisan rad medija štiteći ustavno pravo na slobodu izražavanja, prikupljanja i širenja informacija.

-Stoga je neophodno na svim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine donijeti hitne ekonomske mjere za spas medija i medijskih udruženja, jer su slobodni i neovisni mediji jedan od stubova demokratskog društva. Imajući u vidu sve navedeno, molimo vas da hitno organizirate sastanak s predstavnicima Vijeća za tisak i online medija u BiH čiji su članovi najveći printani i online mediji u BiH – navodi se u pismu Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Bild.ba

Previous articleVlada FBiH zadužila Poreznu upravu da osigura olakšice sportskim kolektivima
Next articleTrump predlaže novu metodu liječenja koronavirusa, doktori ne mogu vjerovati