Više od 20.000 umrlih od koronavirusa u Španjolskoj

Ilustracija
Ilustracija

U Španjolskoj je u subotu preminulo 565 osoba od koronavirusa, čime je ukupni broj žrtava premašio 20.000, dok iscrpljeni zdravstveni radnici gotovo dva mjeseca liječe bolesne.

U subotu je umrlo 20 ljudi manje nego dan ranije, no već danima dnevno umire više od 500 osoba pa je Španjolska zemlja s najviše žrtava nakon Italije i SAD-a.

Ministarstvo zdravstva trenutno osvježava podatke pa će objaviti novi prikaz stanja od početka izbijanja koronavirusa. Središnja vlada naložila je ujednačavanje kriterija bilježenja oboljelih i preminulih u svih 17 autonomnih pokrajina, što bi trebalo u nadolazećim danima dati preciznije podatke o stvarnoj situaciji u Španjolskoj.

U zemlji je inficirano 191.726 stanovnika od čega su liječnici i medicinske sestre izliječili njih 74.662.

Madridsku bolnicu Gregorio Maraon napustio je u subotu najmlađi pacijent, 20-godišnji Marvin, koji je bio na odjelu intenzivnog liječenja od 30.ožujka. No istovremeno je u madridskoj bolnici Hospital Puerta del Hierro preminuo šef neurokirurgije Jesús Vaquero, koji je postao sedmi zdravstveni djelatnik žrtva koronavirusa. Svaki peti pacijent je zdravstveni radnik.


-Ovo su jako teški dani, Madrid je s više od 7.000 preminulih najpogođenija pokrajina, istaknuo je Enrique Ruiz Escudero, zadužen za zdravstvo u regionalnoj vladi Madrida.

Gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida rekao je kako vjerojatno do jeseni u Španjolskoj neće biti masovnih okupljanja i događaja.

-Do tada situacija vjerojatno neće biti pod potpunom kontrolom pa će postojati opasnost ponovnog izbijanja virusa. Zbog toga smatram da nisu izgledna masovna događanja poput nogometnih utakmica ili glazbenih koncerata, rekao je gradonačelnik za radijsku postaju Onda Cero.

Španjolska ima najveći broj zaraženih u Europi. Više oboljelih je jedino u SAD-u, piše Hina.

Bild.ba

Previous articleU Sloveniji 13 novozaraženih, još četvero preminulih
Next articleTaylor Swift otkazala sve koncerte do kraja godine