Vjekoslav Vuković za BHRT: Javni sektor je parazit onih koji proizvode novac

Predsjednik Vanjsko-trgovinske komore (VTK) BiH Vjekoslav Vuković rekao je u emisiji BHT1 Uživo kako je javni sektor parazit onih koji proizvode novac.

Ono što javnost najviše zanima je, kaže Vuković, “ekonomski potres koji je nastao usred pandemije koronavirusa”.

“Uvoz je u padu oko 14 posto, a izvoz 16 posto”, kaže Vuković i dodaje kako je taj pad gotovo dvostruko manji nego prije nekoliko mjeseci kada je trajao korona lockdown.

Dodaje kako se 72 posto svih roba iz BiH izvozi u EU.

“Refleksija oporavka BiH će biti oporavak gospodarstva EU”, dodao je.

Govoreći o preslaganju “velikih ekonomskih igrača”, Vuković kaže kako je BiH “mala zemlja velikog potencijala”.

“Činjenice govore da je došlo do određenog preslagivanja. Neke tvornice iz Kine se izmještaju, ne vidim razloga zašto neka od njih ne bi bila otvorena u BiH. Ipak smo na granici EU, ne vidim zašto ne bi bili blizu toga i više otvoreni za nove investicije”, kazao je predsjednik VTK dodavši kako ni EU više ne može u smislu jeftine radne snage “računati na Poljsku” kao što je to nekada bilo.

Komentirajući izvoz radne snage iz BiH, Vuković kaže kako je jako teško pronaći kvalificirane radnike iz BiH s obzirom da i “mlađi i srednjovječni radnici” odlaze vani.


“Radili smo na principu dualnog obrazovanja da vidimo što možemo dati kvalifikatorno za ona zanimanja koja nestaju u BiH… Svi smatraju da bi trebalo raditi u javnom sektoru. Odete u banku, lakše ćete dobiti kredit ako radite u javnom sektoru nego u privatnom”, ocijenio je Vuković dodavši kako je javni sektor “parazit koji živi od onih koji proizvode novac”.

Komentirajući potencijale luke Ploče, Vuković ističe kako se u BiH jako puno robe transportira cestama, a manje preko luka i željeznica.

“S druge strane, imamo u BiH i jednu socijalnu dimenziju, sto kamiona, sto vozača, sto radnih mjesta…”, dodao je Vuković.

“U zadnje vrijeme sam prešao tisuće kilometara i obišao mnoge firme, moram istaknuti kako mnogi nisu zadovoljni korona-mjerama, korona-zakonima i slično”, istaknuo je Vuković.

Govoreći o padu BDP-a, kaže kako “BiH nije na putu prema bankrotu”.

“Upravo je optimizam ponovni oporavak našeg izvoza, refleksija je to na oporavak EU koja je naš najveći trgovinski partner, dok je uvoz refleksija potrošnje”, dodaje Vuković i ističe kako je u odnosu “uvoz – izvoz” uvijek potrebno gledati da on bude u podjednakom omjeru.

Govoreći o malom Šengenu, Vuković je ocijenio kako je to “termin” jer još uvijek nije jasno “što on znači”.

“Ja bih volio da redefiniramo sporazum CEFTA-e koji se pokazao manjkavim kada nam je Kosovo ‘opalilo’ visoke uvozne takse i da se baziramo na CEFTA-u jer smo članica”, rekao je.

Bild.ba

Previous articleOtvaraju se pogranični prijelazi između Hrvatske i BiH
Next articleRonaldo se vraća u Italiju