Vladimir Putin pozvao Ruse da podrže ustavne reforme

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, zatražio je od Rusa da sudjeluju u glasanju širom zemlje o ustavnim reformama kako bi osigurali „stabilnost, sigurnost i prosperitet“.

U televizijskom obraćanju uoči okončanja tjedan dana dugog referenduma u srijedu, Putin je izjavio da bi Rusi trebali glasati za zemlju „koju žele predati svojoj djeci“, ali nije spomenuo kontroverzni amandman koji bi mu omogućio da potencijalno ostane na vlasti do 2036.

Rusi su počeli glasati prošli tjedan o paketu ustavnih promjena koje je predložio Putin, uključujući i ukidanje ograničenja predsjedničkog mandata koje bi mu omogućio da se dva puta natječe za predsjednika nakon što mu istekne trenutni šestogodišnji mandat u 2024.

Ostali amandmani ojačali bi predsjedničke i parlamentarne ovlasti, očuvale bi se tradicionalne vrijednosti uključujući i zabranu istospolnih brakova, i jamstvo više minimalne plaće i mirovine.

– Mi glasamo za zemlju u kojoj želimo živjeti, uz suvremeno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, s pouzdanom društvenom zaštitom građana, s efikasnom vladom koja odgovara društvu – izjavio je Putin.


– Mi glasamo za zemlju koju želimo predati našoj djeci i unucima – kazao je, prenosi Bild.ba.

Dva doma ruskog parlamenta već su usvojila amandmane, ali je Putin ponovio da će oni stupiti na snagu tek kada ih podrži većina glasača.

– Želimo osigurati stabilnost, sigurnost, prosperitet i pristojan život samo kroz razvoj i vlastitim snagama – dodao je.

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika u 2.000., objavio je reforme u ovoj godini, nakon što je osvojio reizbor s uvjerljivom većinom glasova u 2018.

Amandman kojim se resetira predsjednički mandat bio je dodatak u zadnjem trenutku pred zastupnicima koji su glasali o reformi, i za koga kritičari optužuju Putina da pokušava na taj način postati „doživotni predsjednik“.

Prvobitno planirano za 22. travanj, glasanje je odgođeno zbog epidemije koronavirusa, ali je ponovno zakazano nakon što je Putin izjavio da je epidemija prošla vrhunac i da su dužnosnici počeli izvještavati o manjem broju slučajeva zaraze.

Malo tko sumnja da će reforma biti odobrena, dok je izlazna anketa državne anketarske agencije provedena među više od 163.000 ljudi u ovom tjednu pokazala da se 76 posto njih opredjelilo za ustavne amandmane.

Bild.ba

Previous articleGranična policija BiH je, hvala Bogu, pojasnila može li se iz BiH u RH
Next articleSDP BiH je malčice ljuta zbog toga što će Mostar napokon imati izbore