Vlasnik kafića u kojem HDZ-ovci nisu dobrodošli žestoko odgovorio Plenkoviću: Ja plaćam njega, a ne on mene

Vlasnik kafića u kojem HDZ-ovci nisu dobrodošli žestoko odgovorio Plenkoviću: Ja plaćam njega, a ne on mene

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković već se danima, pored svih problema u državi, bavi – kafićem u Rijeci. Naime, iz kafića Three Monkeys prije deset dana su, revoltirani potezima vlade i stožera, rekli da HDZ-ovci u njemu nisu dobrodošli.

Plenković ne samo da se danas nastavio baviti pitanjem kafića koji nije oduševljen HDZ-ovcima, nego je potpuno izgubio živce i novinare je nakon proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu krenuo napadati zbog istog tog kafića.

PLENKOVIĆEVI NAPADI NA NOVINARE ZBOG – KAFIĆA

– Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade i SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju, ništa – rekao je iznervirano Plenković.

– Ovaj iz “Tri majmuna” u Rijeci je eklatantan primjer rasizma, na korak do fašizma. Samo da na odijelo stavi zvijezdu. Ja sam pročitao o čemu se radi. Kakva politička poruka? Riječ je o politički nepismenoj osobi. Niste pročitali, već ste površni i paušalni. Moramo malo pedagogije, nemojte se smijati – poručio je Plenković novinarki koja ga je pitala o kafiću u Rijeci i zbog čega je to diskriminacija.

Novinarka ga je pitala što je u toj poruci diskriminatorno.

– Gdje vi radite? Koja ste kuća? Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. Ako niste čitali, predlažem da pročitate ono što su ti ljudi pisali. Zamijenite riječ HDZ-ovci sa Židovima i Srbima, primjerice, pa mi recite je li to što su napisali diskriminacija – kazao je Plenković.

I nije se tu zaustavio. Novinarima je još na odlasku poručio da “treba malo pedagogije” i da se prestanu smijati.

VLASNIK ODGOVARA: JA PLAĆAM NJEGA, NE ON MENE

Razgovarali smo s Tomislavom Kovačevićem, vlasnikom kafića koji je iz nekog razloga glavna tema za hrvatskog premijera. Kaže da je pod ogromnim pritiskom zbog Plenkovićevih napada.

– Ja sad doživljavam politički pritisak kao ne znam tko. Poruka je da se neistomišljenike ugura u mišju rupu. Ja sam pokazao njuškicu, pa je to logika “ajmo pokazati što će se dogoditi drugima koji pokušaju isto”. Ali što više deru, to sam uporniji – govori za Index vlasnik riječkog kafića Three Monkeys Tomislav Kovačević.

Posebno ga je zasmetao jedan dio Plenkovićeve izjave.

– Gospodin premijer bi trebao znati da ja plaćam njega, a ne on mene. To što je rekao da on nekoga plaća je laž, mi plaćamo njega i njegove. On kroz ove naknade za zaposlene u ugostiteljstvu samo nama vraća mali dio onoga što smo mi dali kroz godine, da ne krepamo od gladi, jer su nas zatvorili bez znanstvenog dokaza da smo mi izvor zaraze – rekao je Kovačević.

“NIJE VIDIO DA MI PIŠU DA SAM SRBOČETNIK I RAZNE UVREDE”

– On (premijer, op.a.) govori novinarki da nije profesionalna, da se nije pripremila. Ja sada njemu kažem da on nije profesionalan jer nije vidio komentare njegovih istomišljenika. Nije vidio da mi pišu da sam srbočetnik i razne uvrede. Ja ne mrzim nikoga, nisam tako odgojen, a HDZ-ovci nisu nikakva rasa da bi ovo bio rasizam kako tvrde, a Plenković bi trebao znati da ja nisam njegov podanik – kaže šef riječkog kafića koji toliko nervira Plenkovića da o njemu priča već danima.

Kaže da Plenković i vladajući imaju problem s egom.

– Oni imaju problem s egom, njihov se ego ne smije dirati, u to se ne smije drznuti. U isto vrijeme u tjedan dana vidimo toliko afera. Na to žmire, ne vide nikakav problem. Cijepe se preko reda, u svim normalnim zemljama pola vlade odstupi, a naš stožer kaže da se za cijepljenje ne može napraviti red kao za kruh i mlijeko. Nečiji mama i tata će umrijeti jer se cijepio, recimo, Burilović iz HGK. U toj ekipi vladajućih imate nekakve polusilovatelje i ljude koji maltretiraju žene i djecu. Konstantno pljuju po narodu, ali narod je kriv što ih nije kaznio. Vladajući su postali bitniji od naroda – rekao je.

“ON DIKTIRA NOVINATIMA PITANJA, ON DIKTIRA NARODU PITANJA, OVO VIŠE NEMA SMISLA”

Naglasio je kako oni HDZ-ovcima uopće nisu zabranili ulaz u kafić, za što ih Plenković optužuje, nego da su samo poručili da nisu dobrodošli zbog njihovih poteza.

– Mi nikome nismo zabranili ulaz, mi smo profesionalci. Ja sam pokazao time da se ne slažem s politikom vlade, nemam nikakvo dobro mišljenje o ijednoj političkoj stranci. Ne može nitko reći da ja podržavam neku političku opciju jer ne podržavam. Ja reagiram na poteze ove vlade i HDZ-a jer su oni na vlasti. Ne znam koga bih ja trebao prozivati za gospodarstvo osim gospodina Tomislava Ćorića. Oni su vladajući i odgovornost je na njima – govori Kovačević.

Još se jednom osvrnuo da današnje Plenkovićeve napade.

– On diktira novinarima pitanja, on diktira narodu pitanja, ovo više nema smisla. Osjećam strahoviti pritisak. Želim samo zaštititi svoje zaposlenike i obitelj jer su oni nakon ovakvih premijerovih napada ugroženi – rekao je za Index Tomislav Kovačević, vlasnik riječkog kafića Three Monkeys kojem je hrvatski premijer posvetio današnju izjavu za medije, pored svih tema kojima bi se mogao baviti.

Index.hr