Vrh hrvatske vlasti u RH i BiH odao počast ubijenoj viteškoj dječici

Vrh hrvatske vlasti u RH i BiH odao počast ubijenoj viteškoj dječici

Vijest o ubijenoj djeci Viteza koje je na današnji dan 1993. godine, 10. lipnja, ubila granata s položaja Armije RBiH važna je vijest danas i u susjednoj Hrvatskoj.

Reagirao je, naime, sam predsjednik Republike Zoran Milanović koji je ovaj događaj okarakterizirao kao jedan od najtužnijih dana u povijesti bh. Hrvata.

“Danas se prisjećamo jednog od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kada je prije 28 godina razorna granata prekinula dječju igru u Vitezu i odnijela osam nevinih života”, rekao je Zoran Milanović.

Osim Milanovića, oglasio se i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je putem Twitter naloga kazao kako će hrvatski narod uvijek pamtiti ovaj događaj.

“Prošlo je 28 godina od strašnog zločina u naselju Podgradina kod Viteza u BiH kada je granata ugasila osmero mladih života. Ovaj tragičan događaj zauvijek će ostati u sjećanju hrvatskog naroda, kao i tuga zbog zločina učinjenog nad nedužnom djecom i njihovim obiteljima”, ocijenio je hrvatski premijer.

I predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izrazio je sućut obiteljima i upozorio kako ovaj stravični zločin nije procesuiran niti 28 godina kasnije.

“Desetljećima kasnije, za ovaj nečovječan i brutalan zločin nitko nije odgovarao. Nevini dječji životi položeni toga dana zadužili su nas da njihova imena nikada ne budu zaboravljena. Počinitelji moraju biti privedeni pravdi i kažnjeni – za spokoj nevinih duša, za suočavanje s poviješću i za upozorenje da se ovakav zločin u BiH više nikada ne ponovi”, napisao je Čović na Twitteru.

U najvećem zakonodavnom tijelu u Hrvatskoj, Hrvatskom saboru, govor o ubijenoj viteškoj djeci je održao i zastupnik Mosta Nino Raspudić.

Kazao je kako je prisjećanje na ubijenu djecu u Hrvatskom saboru “minimum koji se može uraditi na godišnjicu” utvrdivši kako je ovo samo jedan u nizu zločina nad Hrvatima za koji nitko nije odgovarao.

Na društvenim mrežama su se oglasili, nešto dužim priopćenjem, i iz Hrvatske seljačke stranke koja je u toj državi u grupi oporbenih stranaka predvođenih SDP-om te njeguju nešto drukčije, lijeve svjetonazorske ideje.

“Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini zavijen je u crno na današnji prije 28 godina kada je razorna granata pala na dječje igralište u Vitezu te usmrtila osmero djece. Na mjestu je poginulo njih petero, troje je preminulo u bolnici, a šestero je ranjeno”, pišu iz HSS-a u Hrvatskoj.

Podsjećaju kako je ovaj zločin neprocesuiran.

“Za tu strašnu tragediju do danas nema procesuiranih, a pokolj nevine djece nije bio obuhvaćen nijednom optužnicom niti procesima koji su se vodili pred BiH sudovima i Haškim tribunalom. Obitelji žrtava gube nadu i povjerenje u institucije, a tek prije dvije godine izdana je građevinska dozvola za postavljanje spomen-obilježja na mjesto stradanja. Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja djevojčica Augustina Grebenar, a poginuo je i njezin brat”, dodali su.

Podsjetimo, na današnji dan 1993. godine, u selu Podgradina kod Viteza, od rakete koja je ispaljena s položaja Armije RBiH, poginulo je osmero djece dok su se igrali na dječjem igralištu.

Za taj zločin nitko nije odgovarao.

Danas u 18 sati, pored spomenika Osmica u Vitezu, na mjestu ove tragedije, bit će služena sveta misa, a u mnogim gradovima u BiH, Hrvatskoj, Europskoj uniji i šire, točno u 20 sati će na prepoznatljivim gradskim lokacijama biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće u spomen na ove mališane.

BHRT