Dječak pronašao mač iz 17. stoljeća

Dječak pronašao mač iz 17. stoljeća

12-godišnji dječak pronašao je povijesni mač iz 17. stoljeća tijekom šetnje u šumi, priopćio je muzej u njemačkoj južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Taj vrijedan pronalazak je sada izložen u gradskom muzeju u Nördlingenu, a 12-godišnjak je nagrađen trajnom besplatnom ulaznicom za muzej, prenosi Hina.

Kako je priopćeno iz gradskog muzeja, dječak je pronašao mač krajem prošle godine u šumi u blizini sela Ederheim, oko 120 kilometara sjeverozapadno od Münchena, a potom je njegova obitelj obavijestila Državni ured za očuvanje povijesnih spomenika.

Državni ured je preporučio da se mač star preko 400 godina preda na čuvanje muzeju te je u studenome 2020. pridodan kolekciji oružja muzeja u Nördlingenu.

– Mač je od proljeća izložen u vitrini muzeja i obogatio je izložbu koja prikazuje Bitku kod Nördlingena – priopćile su gradske vlasti.

Je li taj mač stvarno korišten u bitci 1634., nitko ne može sa sigurnošću potvrditi. Ta je bitka bila jedan od najznačajnijih događaja Tridesetogodišnjeg rata.

Rimokatolička kraljevska vojska je uz potporu 15.000 španjolskih vojnika izvojevala veliku pobjedu kod Nördlingena protiv zajedničkih protestantskih vojski Švedske i njemačkih protestantskih saveznika.

Bild.ba | Foto: Ilustracija Pixabay