Erdogan razvozi sirijske džihadiste po svjetskim ratištima, Francuska ljuta

Erdogan razvozi sirijske džihadiste po svjetskim ratištima, Francuska ljuta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u tweetu kako želi „krenuti naprijed“ u vezama s Turskom ka zahtjevnim odnosima  međusobnog uvažavanja nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dvojica čelnika razgovarala su u ponedjeljak na marginama samita NATO-a u Bruxellesu. To je njihov prvi susret otkako je spor između dvije zemlje dostigao vrhunac u listopadu kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje.

Macron je izjavio kako želi da sve NATO saveznice daju čvrsto obavezivanje na vrijednosti, principe i pravila  zapadnog vojnog saveza, priopćilo je francusko predsjedništvo, prenosi Fena.

Dvojica čelnika razgovarali su u pitanjima Libije i Sirije, navodi Jelisejska palača. Macron je posebno optužio Tursku da izbjegava svoje obveze jačanjem vojnog prisustva u Libiji i dovođenjem džihadističkih boraca iz Sirije.

Macron je također istaknuo da francuski sekularizam poštuje sve religije, među kojima i islam. Francusko predsjedništvo priopćilo je da je „pojašnjenje“ potrebno u odgovoru na Erdoganove oštre kritike Macronovog stava prema islamu i muslimanima, kao i prijedlogu zakona francuske vlade o borbi protiv islamističkih radikala, prenosi AP.

Bild.ba