VSTV BiH imenovao nositelje pravosudnih funkcija

VSTV BiH imenovao nositelje pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tijekom izvanredne sjednice, koja se održava 24. veljače, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na razini Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Enes Behlulović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Visokom; Dragica Dragičević, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Žepču; Eldar Zaimović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Kaknju; Vesna Ćavar, na poziciju glavne tužiteljice Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije; Amela Mahić Samardžić, na poziciju sutkinje Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Na razini Republike Srpske, imenovani su: Dragan Kalaba, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici; Milan Bosić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Trebinju; Danijela Bojović, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Višegradu; Ljiljana Mikanović, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Tesliću.

VSTV BiH je također izabrao Nerminku Begović na poziciju vršiteljice dužnosti predsjednika Okružnog suda u Doboju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja izvan posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija na pozicije predsjednika Osnovnog suda u Višegradu i suca Vrhovnog suda Federacije BiH će stupiti na dužnost 15. ožujka, priopćeno je iz ove institucije.

Bild.ba