‘Washington i Bruxelles kao rješenje vide BiH koja ne negira prava konstitutivnih naroda’

‘Washington i Bruxelles kao rješenje vide BiH koja ne negira prava konstitutivnih naroda’

Podsjetimo, u samoj Europskoj uniji sve češće može čuti da je BiH najveći problem Zapadnog Balkana

Nakon što je Željko Komšić, jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, potvrdio da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom nedavnog posjeta BiH pitao o mirnom razlazu, ne stišavaju se reakcije. Iz SDA stiže poruka da od mirnog razlaza nema ništa i da oni koji zagovaraju tu temu moraju biti svjesni da je jedina posljedica toga mogu biti ratovi u regiji te lančano i u cijeloj Europi.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u razgovoru za portal Bild.ba izjavio je kako takve prijeteće izjave zasigurno ne doprinose naporima Ministarstva vanjskih poslova da BiH dođe do željenog statusa zemlje kandidata za članstvo u Europsku uniju.

NEODGOVORNO DIZANJE TENZIJA KOČI EUROATLANTSKI PUT BIH

Prema njegovim riječima, one su populističke, služe samo svrsi zamagljivanja stvarnih procesa koji se događaju i koji se trebaju dogoditi u Bosni i Hercegovini tijekom ove godine kako bi uopće došli do kandidatskog statusa.

– Nitko ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Dapače, taj europski, odnosno, euroatlantski put, jamči teritorijalni integritet i suverenitet. Kako bismo bi uopće došli do toga željenog cilja, trebamo slijediti ono što nam je dobronamjerno rečeno iz Europske unije, a to je da svaka odluka vezana za BiH traži unutarnji konsenzus i da poradimo tom konsenzusu – naveo je Brkić.

Takva vrsta neodgovornog dizanja tenzija, prema mišljenju Brkića, ne doprinosi ni provođenju strategije Europske komisije za Zapadni Balkan, pogotovo njegovom ključnom dijelu: stavki o širem pomirenju.

– Moramo pronalaziti načine da budemo graditelji mira, a ne koristiti riječ rat, a kamoli pozivati na bilo kakve sukobe – naglašava Brkić za Bild.ba.

VRIJEME MIJEŠANJA STRANACA U NAMETANJE RJEŠENJA O BIH JE IZA NAS

Vrijeme intervencionizma, dodaje, vrijeme miješanja nekih drugih u nametanja rješenja o BiH je iza nas. Ovakvi skandali, dodaje, odmicanje su fokusa od onoga što stvarno treba učiniti: limitiranu promjenu Ustava u kontekstu provedbi europskih presuda za ljudska prava, izmjenu Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH po predmetu „Ljubić“ i poštivanje preporuka Vijeća Europe i OSCE-a u kontekstu integriteta Izbornog procesa u BiH.

– Europska unija upravo to traži od nas 2021. godine, kao što je i državni tajnik SAD-a g. Antony Blinken upravo to naveo u svom pismu. Na to se trebamo fokusirati i preuzeti odgovornost kroz unutarnji razgovor da napravimo iskorak prema EU – kazao je za Bild.ba zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

POVEĆANI INTERES MEĐUNARODNIH PARTNERA ZA JEDNAKOPRAVNIJU BIH

Sve više zapadnih lidera iskazuje zainteresiranost primjećujući nefunkcionalnosti BiH. Brkić kaže kako on osobno iščitava nadolazeću raspravu u Vijeću za vanjske poslove Europske unije o BiH i o Zapadnom Balkanu, kao i pismo državnog tajnika SAD-a Blinkena upućeno BiH kao povećani interes njihovih partnera i prijatelja kao traženje rješenja za stabilniju, funckionalniju i jednakopravniju BiH.

– Takva Bosna i Hercegovina ne negira prava konstitutivnih naroda ni prava pojedinaca. Upravo poruka koju primamo iz Washingtona i Bruxellesa je da je moguće pronaći, ukoliko naravno postoji volja, rješenje da imamo zajamčeno pravo pojedinca za sudjelovanjem u izbornom procesu, kao i zajamčeno pravo konstitutivnih naroda u njihovom legitimnom zastupanju sukladno Ustavu BiH. Jedno ne isključuje drugo – zaključuje Josip Brkić za Bild.ba.

Podsjetimo, u samoj Europskoj uniji sve češće može čuti da je BiH najveći problem Zapadnog Balkana i pokreću se pitanja njezinog eventualnog mirnog razlaza.

Bild.ba