Welcome to the BiH: Goraždanski antifašisti odali počast Josipu Brozu Titu

Welcome to the BiH: Goraždanski antifašisti odali počast Josipu Brozu Titu

Goražde je jedan od rijetkih gradova koji čuva sjećanje na to vrijeme

Članovi Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (NOR), danas u 15.05 sati položili su cvijeće pored jarbola, u spomen parku Josipu Brozu Titu u naselju Mravinjac, odajući počast doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji je preminuo upravo u to vrijeme, na današnji dan 1980. godine.

Jedinstven kompleks izgradili su stanovnici Mravinjca i Goražda iste godine, nakon Titove smrti.

U spomen parku dominira betonski natpis “Tito”, petokraka i jarboli, dok 88 borova simbolizira životni vijek Josipa Broza.

– Ovaj spomen-park opstao je zahvaljujući prije svih građanima Mravinjca ali i drugih koji su poštovali ono što je rađeno prije ovog rata. Bilo je ovdje nasrtaja, dolazili su da miniraju i slično ali su im se mještani suprotstavili. Mjesto je bilo zaraslo, ali uspjeli smo ga urediti ponovo, I dovesti u stanje sa kojim smo zadovoljni, a imamo i projekt da ga dodatno uredimo – kaže predsjednik udruženja Uzeir Živojević.

Član udruženja Mirsad Karović ističe da se rado sjeća Titovog vremena u kojem je, kaže, sve imalo smisla.

– Odrastao sam kao Titov pionir, život bio prelijep. Imali smo slobodu kretanja, druženja, firme radile, jednom rječju – živjelo se. Danas, da ne povjerujem koji preokret. Zavadiše nas, uništili su sve što se može uništiti, privatizirali. Radnika nigdje, živoz zamro i nazor se živi, ni privrede, ni kulture, ma ništa – ističe Karović.

Josip Broz Tito je preminuo 4. svibnja 1980. godine.

Nestala je zemlja kojom je vladao, a s njom i brojni spomenici koji su doživjeli sličnu sudbinu.

Goražde je jedan od rijetkih gradova koji čuva sjećanje na to vrijeme.

Spomen-park u naselju Mravinjac, vidljiv sa svih strana, plijeni pažnju slučajnih prolaznika i putnika namjernika.

Smješten na lijevoj obali Drine, na magistralnom putu Goražde-Foča, odnosno Beograd-Dubrovnik, dominira ovim naseljem, koje je po njemu postalo prepoznatljivo još od vremena kada je izgrađen.

Fena