Završilo ispitivanje Dodika na Tužiteljstvu BiH

Završilo ispitivanje Dodika na Tužiteljstvu BiH

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH napustio je danas Tužiteljstvo BiH, gdje ga je saslušao postupajući tužitelj.

On je dobio poziv, prema neslužbenim informacija Avaza, tužiteljima da iskaz na okolnosti afere “Ikona”. Dodik je ušao u zgradu Tužiteljstva BiH na sporedni ulaz u 11 sati, a na isti ulaz, zgradu je napustio oko 12 sati.

Podsjećamo, radi se o ikoni koju je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije prilikom nedavne posjete BiH.

Ubrzo je reagirala Ukrajina koja tvrdi da se radi o ikoni koja je dio njene kulturne baštine i za koju smatra da je ukradena. Nedugo potom Lavrov je ikonu vratio te je naloženo Interpolu da istragom utvrdi njeno porijeklo.

Zbog ove afere, ranije u Tužiteljstvu BiH saslušan ambasador BiH u Moskvi, a iskaze će dati i ostala dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

U Sarajevu je zbog ove afere nedavno boravio i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilin, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago. Nedavno je i šef ukrajinske diplomacije poručio da “Dodik nastavlja lagati javnost” i da je ikona njihova.

Bild.ba