Zbog ublažavanja mjera raste cijena nafte

Zbog ublažavanja mjera raste cijena nafte

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 70 dolara, potaknute ublažavanjem koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe koje najavljuje snažniju potražnju za gorivom u ljetnoj sezoni.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69.63 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 67 centi višoj cijeni, od 66.36 dolara, piše Hina.

Trgovce ohrabruje ubrzano procjepljivanje građana protiv covida-19 u Europi i SAD-u, gdje je već cijepljeno više od 40 posto odraslih osoba.

Raspoloženje podupire i ubrzani rast gospodarstva eurozone u travnju, potaknut oporavkom dominantnog sektora usluga, pokazalo je izvješće londonske tvrtke Markit.

OČEKUJE SE JAKA POTRAŽNJA

– Cijene nafte poskočile su u očekivanju jake potražnje, s obzirom na ponovno otvaranje zapadnih gospodarstava. Svi očekuju rast potrošnje goriva i energije u SAD-u i Europi u ljetnim mjesecima – tumači Stephen Brennock iz PVM-a.

– Rastu (cijena) vjerojatno su pridonijeli djelomično ukidanje ograničenja mobilnosti, očekivanja oporavka turizma u bliskoj budućnosti i mamac psihološki važne granice od 70 dolara – dodaje analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

VELIK PAD AMERIČIH ZALIHA

Povoljno je na cijene utjecao i veliki pad američkih zaliha.

Američki institut za naftu (API) izvijestio je u utorak da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 7.7 milijuna barela, prema dva tržišna izvora. To je znatno više no što su očekivali analitičari koje je anketirao Reuters. Zalihe benzina pale su za 5.3 milijuna barela, navode izvori.

Trgovci sada čekaju podatke američke vlade koji će biti objavljeni kasnije tijekom dana radi potvrde API-jeva izvješća.

Ohrabrujuće vijesti iz Europe i SAD-a ublažile su zabrinutost zbog pada potražnje za gorivom u Indiji, trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte, koji iz dana u dana bilježi nekoliko stotina novih slučajeva zaraze covidom-19, napominje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 66.67 dolara, što znači da je porasla 1.58 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Bild.ba