Zovko: EU izdvojila pomoć u iznosu od 250 milijuna EUR za BiH

Zovko: EU izdvojila pomoć u iznosu od 250 milijuna EUR za BiH

Europski parlament će na današnjoj plenarnoj sjednici glasati o prijedlogu Komisije za paket makro-financijske pomoći u iznosu od 3 milijarde EUR državama Zapadnog Balkana i drugim partnerima iz susjedstva u borbi protiv krize s koronavirusom. Sredstva iz paketa makro-financijske pomoći bit će dostupna kroz program kreditiranja, kojeg će ispred Unije provoditi Europska komisija. Ova sredstva mogu pokriti eksterne potrebe deset partnerskih zemalja u razdoblju 2020. – 2021. Za regiju Zapadnog Balkana izdvojeno je ukupno 750 milijuna EUR, od toga 250 milijuna EUR za Bosnu i Hercegovinu.

Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, pojasnila je da su sredstva iz paketa makro-financijske pomoći namijenjena zadovoljavanju dijela hitnih eksternih financijskih potreba partnerskih zemalja Unije.

Prijedlogom se podržava vanjska stabilizacija i nadležnim institucijama otvara prostor za provođenje mjera rješavanja posljedica koje kriza s epidemijom COVID-a 19 ostavlja na gospodarstvo zemalja, te istovremeno potiče provedba reformi s ciljem poboljšanja makroekonomskog i ekonomskog upravljanja.

„Predloženi paket makro-financijske pomoći usklađen je s ciljevima proširenja Europske unije i strategijama susjedstva. Ovim učinkovitim odgovorom, Unija želi pomoći partnerima u rješavanju žurnih potreba i još jedanput pokazuje koliko je ova regija značajna za našu zajedničku budućnost u geostrateškom smislu.” – kazala je Zovko.

Pored prijedloga paketa makro-financijske pomoći, zastupnici će na današnjoj plenarnoj sjednici glasati, između ostalog, i o zahtjevu Komisije za sačinjavanjem kriznog plana za Višegodišnji financijski okvir, kojim predstavlja zaštitu za korisnike programa EU-a. Također će raspravljati o korištenju aplikacija za praćenje kontakata u borbi protiv korona virusa. Na sjednici će biti obilježena 70. obljetnica Schumanove deklaracije, kojom su postavljeni temelji Europske unije kakvu danas poznajemo.

Bild.ba