Voće koje čuva pluća

Izvor: Mediji

Čak su i pušači koji su redovno konzumirali jabuke i kruške, postali otporniji na kronični bronhitis. I neke druge biljne materije koje se posebno nalaze u jabukama i kruškama od velikog su značaja.

Voće i povrće je, kao što je već dobro poznato, veoma zdravo i štiti organizam od mnogih bolesti. Ali jabuke i kruške imaju i prednost kod kroničnih oboljenja pluća ukoliko se usporede s drugim vrstama voća, zaključili su istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje u Bilthovenu u Holandiji.

Oni pretpostavljaju da bi sekundarne biljne materije koje su sadržane u ovim plodovima, katehine, mogle biti odgovorne za to. Točno 14 tisuća osoba koje je tim stručnjaka promatraoi koji su jeli jabuke, manje su obolijevali od magarećeg kašlja i oštećenja dišnihorgana od ostalih.

Sami katehini, koji se, naprimjer, nalaze i u čaju i štite srce i krvne sudove od oboljenja, nemaju to pozitivno djelovanje kod plućnih oboljenja.

Bild.baKomentari

Next Post

Evo što je Plenković zaključio kad je pogledao snimke napada

Pet lis 16 , 2020
Premijer RH Andrej Plenković pred novinarima je u Bruxellesu gdje se na dvodnevnom summitu sastao s liderima EU dao je svoj novi osvrt o napadu na Markovom trgu i polemiku koja se u javnosti stvorila. Naime Plenković je jučer kazao kako treba istražiti je li on osobno bio meta 22-godišnjeg […]