Evo kako prepoznati simptome korone kod djece

Kako se bliži jesen, a s njom i povratak najmlađih u školske klupe i vrtiće, roditelji se sve češće pitaju šta će biti s njihovom djecom; treba li ih držati u kući ili pustiti da se socijaliziraju?

Simptomi su kod djece i odraslih manje više isti: kašalj, groznica, gubitak mirisa, poteškoće s disanjem, osip, slabost, pospanost… No, mnoga, naročito mala djeca ne pokazuju nikakve znakove da su zaražena i da prenose virus drugima te oni tako postaju hodajuće tempirane bombe.

-Djeca mogu biti iskra, a mi ne želimo da se vatra širi, upozoravaju pedijatri. “A najbolji način da se riješimo požara jest da gorivo držimo podalje od šume”.

Jedini način na koji roditelj mogu posumnjati na asimptomatsku bolest jest da u svakom trenutku znaju šta se događa s njihovom djecom.

Treba li testirati asimptomatsku djecu na koronavirusnu infekciju, ovisi o tome koliko su često djeca izložena drugim ljudima i sposobnosti testiranja u njihovim zajednicama. Najvažnije je pritom pridržavati se mjera koje utječu na smanjenje prijenosa virusa – nošenje maski, pranje ruku, održavanje razmaka.


Roditelje su uplašile i vijesti o pojavama multisistemskog upalnog sindroma u djece. MIS-C je rijetka i neobična pojava koja se može manifestirati nekoliko dana, pa čak i tjedana nakon što je dijete bilo izloženo koronavirusu.

Tragove ovog rijetkog sindroma MIS-C karakterizira trajna groznica bez jasnog uzroka, a među simptomima se navode i bol u trbuhu, proljev, natečene žlijezde, crvenilo, natečeni udovi, ispucale usne, konjunktivitis. Mogući su i respiratorni problemi, a najraširenije su razne probavne smetnje koje su prijavljene kod 80 do 90 posto malih pacijenata.

Djeca koju zahvati MIS-C mogu pasti u stanje šoka, organi im otkazuju, a krvna slika pokazuje visoku razinu upale.

Stručnjaci poput dr. Kevina Friedmana, kardiologa iz Dječje bolnice u Bostonu, vjeruju da postoji i blaži oblik MIS-C-a, da je ono što vidimo samo vrh ledenog brijega; da se ispod površine nalaze brojni blaži slučajevi ove bolesti. MIS-C se, kaže, može spriječiti na isti način na koji sprečavamo širenje koronavirusa: nošenjem maski, pranjem ruku, održavanjem razmaka…

Bez obzira na sve, nikad nećete biti sigurni šaljete li u školu dijete s asimptomatskim covidom-19. Stoga pedijatri sa Sveučilišta Stanford školama preporučuju da se drže tri zlatna pravila koja uključuju testiranje svih koji pokazuju simptome bolesti, nasumično testiranje učenika i osoblja kako bi se identificirali asimptomatski bolesnici te češće testiranje učenika iz rizičnijih skupina.

To je, kažu, jedini način da se zaraza drži pod kontrolom.

Bild.ba

Previous articleDodik: Bošnjake ćemo zvati muslimanima dokle god…
Next articleGranični policajac dobio otkaz zbog 50 eura mita