Fernandini preci se otisnuli s Brača u Južnu Ameriku, a ona je proglašena najljepšom ženom Bolivije

Fernanda kaže kako osjeća mješavinu emocija uz zahvalnost na podršci koju su joj pružali već dugo vremena.

Foto: Facebook

Fernanda Pavisic Rojas, Bolivijka hrvatskoga podrijetla, okrunjena je za Miss Universe Bolivije 2022.

Fernanda Pavisic Rojas rođena je u Cochabambi 1999. godine, kći je Jorgea Pavisica i Verónice Rojas. Studentica je psihologije na Bolivijskom katoličkom sveučilištu. Članica je Hrvatske zajednice La Paz, a ujedno i izvrsna sportašica.

Prije izbora za Miss Bolivije je izabrana za Miss Cochabambe 2022. Mediji ističu njezin dobar govor, pravilan ton glasa, izražen govor tijela, jasne poruke i vrlo dobru pripremu, kažu u HRT-ovoj emisiji Glas Hrvatske.

Fernanda kaže kako osjeća mješavinu emocija uz zahvalnost na podršci koju su joj pružali već dugo vremena. Ističe kako, bez obzira na rezultat, sudjeluje, uživa u novim iskustvima, učenjima, upoznaje mnoge ljude, a posebno ostale kandidatkinje za Miss Bolivije.


– Fernanda je vrlo osjetljiva osoba, ljubiteljica i vjerna braniteljica životinja – kaže Kathia Pavisic, članica Hrvatske zajednice La Paz.

– Ona je vrlo stabilna mlada žena. Bila je televizijska voditeljica. Vrlo je nježna. Usvojila je zdrav način života, ne samo fizički nego i psihički. Odgojena je u ozračju poštovanja, kao u svakom hrvatskom domu, s točno određenim pravilima, iako ima slobodu kako bi se mogla razvijati kao osoba. Sebe definira kao snažnu i borbenu djevojku. Bavi se odbojkom i atletikom, pleše nacionalni ples caporales. To ju je naučilo odgovornosti i disciplini. Voli slušati druge, ima dosta socijalne osjetljivosti – kaže Bolivijka hrvatskog podrijetla.

Fernandini preci bili su Hrvati s otoka Brača: – Fernandini pradjed i prabaka Hugo i Drina Pavišić su iz Nerežišća na otoku Braču. Njezin djed Roberto Pavisic rođen je u Boliviji. Bio je istaknuti i cijenjeni član Hrvatske zajednice Cochabamba od njezina osnutka, priznati promicatelj sporta u gradu. Dvojica njezinih ujaka bili su prvi bolivijski prvaci u odbojci na pijesku i također postigli veliki međunarodni uspjeh.

Fernandin prapradjed, Nikola Pavišić Stanić, emigrirao je iz Hrvatske u Boliviju oko 1900. godine. Nastanio se u gradu Oruro, gdje je radio sa svojim bratom Antoniom. Bio je istaknuti član dobrovoljnih vatrogasaca grad Orura, pomogao je u nabavi i uvozu prvog vatrogasnog vozila u zemlji “Hrvatske pumpe”.

– Zato Fernanda nosi taj hrvatski temperament u krvi, onaj borbeni, disciplinirani, prekaljeni karakter, s visokim osjećajem odgovornosti i nadasve sanjar. Što ju je dovelo do ostvarenja svih dosadašnjih ciljeva, kao i svi dobri potomci te krvi svojih predaka i što nosi s velikim ponosom. Fernandi od srca želimo svu sreću u ovom natjecanju. Ponosni smo na put koji je prešla do danas. A znamo da bi njezini preci bili ponosni da njihov lijepi potomak predstavlja zemlju koja ih je s toliko ljubavi primila, kojoj su posvetili cijeli svoj život poštenog i požrtvovnog svakodnevnog rada – ističe Kathia Pavisic Palacios, članica Hrvatske zajednice La Paz, Bolivija, u emisiji HRT-ovoj emisiji Glas Hrvatske.

SOURCEBild.ba
Previous articleAvionom koji se srušio u Grčkoj samo tri dana ranije dopremljena velika pošiljka novca u BiH
Next articleTri osobe ubijene u restoranu: Napadač planirao još krvaviji pohod, spriječio ga slučajni prolaznik
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments