“Gaza” – novo iransko oružje

Iran je u petak predstavio borbeni dron domaće proizvodnje, za koji tvrdi da ima domet od 2000 kilometara, i nazvao ga je “Gaza” u čast borbe Palestinaca protiv Izraela, izvijestili su državni mediji.

Iran ima širok program projektila i dronova, a takvo oružje smatra se važnom snagom u odvraćanju i uzvraćanju Sjedinjenim Državama i ostalim protivnicima u slučaju rata, prenosi Hina.

Zapad vidi iranske projektile kao konvencionalnu vojnu prijetnju regionalnoj stabilnosti i mogući mehanizam isporuke nuklearnog oružja ako ga Iran razvije. Iran poriče pokušaje razvoja nuklearnog oružja.

Revolucionarna garda priopćila je da novi dron može letjeti 35 sati i nositi 13 bombi i 500 kg elektroničke opreme, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Zapovjednik Revolucionarne garde, general Hossein Salami, rekao je da je novi dron nazvan “Gaza” u čast “onima koji se u toj zemlji danas suprotstavljaju invaziji i agresiji cionističkog Izraela”, navodi se na web stranici Garde.


Iako su vođe palestinskih militantnih skupina u Gazi, uključujući Hamas i Islamski džihad, često pozdravljali iransku financijsku i vojnu potporu, Teheran obično nije javno govorio o opskrbi oružjem.

No iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei prošle godine je pozdravio isporuku oružja Palestincima.

Primirje Izraela i Hamasa stupilo je na snagu u petak nakon najgoreg nasilja posljednjih godina.

Bild.ba

Previous articleVeleposlanik Kalabukhov iskazao mogućnost suradnje Mostara i ruskih gradova
Next articleBH premijerligaš kažnjen izbacivanjem u najniži rang nogometnog natjecanja