Harry i Meghan najavili rat britanskim tabloidima

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Princ Harry i njegova supruga Meghan, vojvotkinja od Sussexa, u ponedjeljak su objavili da planiraju prekinuti komunikaciju s najvećim britanskim tabloidima.

Guardian navodi da su odvjetnici bračnog para poslali pismo dvama najpopularnijim britanskim tabloidima – The Sunu i Daily Mailu – te su ih optužili za objavljivanje “iskrivljenih, lažnih i nerazumno napadnih” priča.

Izvori agencije dpa potvrdili su da je pismo, koje je u potpunosti objavio Financial Times na Twitteru, autentično.

Odvjetnici tridesetpetogodišnjeg Harryja i tridesetosmogodišnje Meghan optužili su britanske medije za maltretiranje, nakon što je par objavio plan “odstupanja” s kraljevskih dužnosti.

Izuzimanje deset tabloida i portala povezanih s njima, koji imaju najveći udio čitanosti na britanskom medijskom tržištu “neviđeni je izravni napad na velik dio medija te im ostavlja malo prostora za popravljanje odnosa”, naveo je Guardian.


U pismu se navodi da princ i njegova supruga, koji su se preselili u Los Angeles, vjeruju u slobodu tiska, ali ne žele više “davati sebe na pladanj kao valutu ekonomiji klikbejta i iskrivljavanja“.

Popularni medijski komentatori kritizirali su potez princa Harryja i Meghan.

“Misle li oni stvarno da je ljude, dok se svijet bori s Covidom-19, briga s kojim će medijima oni surađivati?”, napisao je na Twitteru BBC-jev voditelj Andrew Neil.

“Možete li zamisliti da je ikoga briga, što je povrijeđen njihov mali ego, dok zdravstveni radnici širom svijeta umiru?”, napisao je voditelj na televiziji ITV Piers Morgan.

Odvjetnici Meghan Markle u petak će na sudu iznijeti svoje argumente u procesu protiv Mail on Sundaya.

Oni tvrde da je Mail on Sunday nezakonito objavio privatno pismo koje je otac Meghan Markle poslao svojoj kćeri s kojom je posvađan.

U pismu urednicima tabloida stoji da su Harry i Meghan svjesni da se “uništavaju ljudski životi, bez ikakvog dobrog razloga, izuzev činjenice da sočni tračevi povećavaju prihod od oglašavanja“.

“Jako je zabrinjavajuće da je utjecajan dio medija, više godina, pokušavao izuzeti se od odgovornosti za ono što kažu ili napišu – čak i kada znaju da je to iskrivljeno, lažno ili nerazumno napadno”, dodaje se u pismu.

Par je u siječnju objavio da će se povući, postati financijski neovisni te da će živjeti dio vremena u Velikoj Britaniji, a dio u Sjevernoj Americi.

Prethodno je par oštro napao netočno izvještavanje britanskih medija i napade na društvenim mrežama, uključujući rasističke uvrede usmjerene prema Meghan, čija je majka crnkinja.

Harry je unuk kraljice Elizabete II. i u redu je za nasljeđivanje prijestolja, nakon svog oca prijestolonasljednika princa Charlesa, starijeg brata Wiliama i njegove djece.

S Meghan se vjenčao u svibnju 2018.

Bild.ba

Previous articleVlada ŽZH će uplatiti plaće za oko 2.000 radnika zaposlenih u privatnom sektoru
Next articlePostotak zaraženih osoba starijih od 65 godina u FBiH u opadanju