Marija u Švedskoj izdržala samo mjesec dana, brže-bolje se vratila, otkrila je što joj je zasmetalo

Najviše ju je šokirao je odnos prema gostima, a ovu priču je potvrdilo i nekoliko korisnika društvene mreže Reddit.

Ilustracija: Arhiva

Švedska je oduvijek važila za jednu od destinacija u koju Balkanci rado odlaze u potrazi za boljim životom.

Svjedočenje jedne Srbijanke koja je tamo provela mjesec dana govore drugačije. Prema njenim riječima, ljudi s ovog područja se teško uklapaju u život i pravila koja tamo vrijede. “Njihov i naš mentalitet su potpuno drugačiji i pravi je izazov prilagoditi se životu tamo”, rekla je.

Marija je otišla iz Srbije u Švedsku u nadi da će svojim radom osigurati stabilna novčana primanja i siguran život. Nije trebalo dugo da se sruši njen san o Švedskoj kao jednoj od obećanih i idealnih zemalja sruši. Kaže da morate raditi dva posla kako bi osigurali pristojan život. Što se tiče minimalne cijene rada, kaže da je individualno i da su Šveđani povlašteni u odnosu na strance, piše Kurir.

Kaže i da je u slučaju bolesti ili spriječenosti za rad jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju kako vas “zakinuti“.

Najviše ju je šokirao je odnos prema gostima, a ovu priču je potvrdilo i nekoliko korisnika društvene mreže Reddit.


Šveđani nisu nimalo gostoljubivi. Ako se nađete u njihovoj kući u vrijeme ručka, oni vam neće ponuditi da sjednete s njima za stol. Uredno će završiti svoj obrok pa onda posvetiti vrijeme vama. Također, kućni posjeti su vrlo rijetki, a ako se i dogode, ne očekujte da će vas dočekati pun stol hrane.

Kada prave proslavu, svaki gost sa sobom ponese ono što želi pojesti i popiti. I tako je u većini obitelji.

Iako je u Srbiji normalno da iznesete hranu kada prijatelji vaše djece dođu u posjet, u Švedskoj je to nezamislivo.

Ovakvo ponašanje je za većinu ljudi, a naročito porijeklom s ovim prostora, izrazito čudan vid gostoprimstva. Čak i oni koji desetljećima žive u ovoj zemlji na takve stvari se teško navikavaju.

Šveđani navode da obitelji u Švedskoj jedu zajedno te da se djeca koja dolaze u posjete ne hrane iz poštovanja prema rutini večere u vlastitim obiteljima. Neki korisnici ove društvene mreže navode je da to nikome ne treba smetati jer je to dio njihove kulture.

Ipak, više je onih koji kritiziraju ovakvo ponašanje pa mnogi nisu birali riječi o opisivanju ove zemlje. „Više od 100 godina na Švedsku se gledalo kao na dobro mjesto za život, a jedan screenshot ih je uništio“, navodi se u jednom tweetu.

SOURCEBild.ba
Previous articleHrvatski ugostitelj poručio Orbanu da Jadran nije mađarsko more, to bi ga moglo stajati grdnih para
Next articleEkonomist objavio graf: Ovako smo popunjavali Njemačku
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments