Ne znate kako pronaći dobar film? S ovim savjetima olakšat ćemo vam posao

Svi smo željni dobrih filmova, ali kako ih naći?

Evo nekoliko savjeta s kojima ćete lakše pronaći filmove i serije koji će vam se svidjeti.

Osim toga, efikasnije traženje dobrih filmova smanjuje i broj loših filmova koje ćete pogledati, piše Jabuka.tv.

Nažalost, svi znamo koliko je loš osjećaj potrošiti 2 sata gledanja filma koji razočara kvalitetom.

Kako bi smanjili broj takvih situacija, iskoristite ove savjete…


 1. Pratite ocjene
  Ocjene ne moraju uvijek biti mjerilo jer nije svačiji ukus isti. Ali u velikoj većini slučajeva, film s ocjenom većom od 7 će biti puno kvalitetniji od filmova s ocjenama do 6.5.

U to se možete i sami uvjeriti uspoređujući filmove i serije koji su vam se svidjeli i koji su vas razočarali.

Kao što je u nogometu stranica Transfermarkt.de mjerodavna za cijene igrača, tako je u svijetu filmova stranica IMDb poznata i poprilično mjerodavna za ocjene filmova.

Kako za filmove, ista pravila vrijede i za serije. Kao primjer smo uzeli 3 nekvalitetne serije i 3 kvalitetne serije.

Samo u slučaju komedija ne morate veliku pažnju pridodavati ocjeni filma jer se tu mišljenja i ukusi najviše razlikuju.

Ne trebaju samo ocjene biti mjerilo nego i druge stvari s kojima ćemo koristiti ocjene, kako bi što lakše i točnije našli film koji će nam se svidjeti.

 1. Pratite redatelje, a ne glumce
  Za odlične filmove su među najzaslužnijima redatelj i scenarist.

Velik broj glumaca će odlično odglumiti datu ulogu, ali samo rijetki redatelji mogu napraviti odličan film.

Nikakvo savršenstvo glume ne može loš film napraviti odličnim. Ali kod odličnog filma i odlične radnje za koje su zaslužni redatelj i scenarist, tolerirat će se i manje kvalitetna gluma u nekim slučajevima.

Zato što je radnja filma i tema ono što nam uvelike određuje kvalitetu filma i to hoće li nam se svidjeti, za su zaslužni redatelj i scenarist, a ne glumci.

Također, baš zbog toga što odlični redatelji i scenaristi prave odlične filmove, dobri glumci će svakako doći.

Koliko znači dobar redatelj


Za prvi primjer ćemo uzeti film “Odbjegli Đango” (Django Unchained), redatelja i scenarista Quentina Tarantina.

S tim proračunom od 100 milijuna dolara za film, Tarantino je angažirao vrhunske glumce poput Jamieja Foxxa, Christophera Waltza, Leonarda DiCaprija i Samuela L. Jacksona.

Film je na kraju zaradio preko 420 milijuna dolara.

Loši redatelji neće dobiti novac od sponzora i producenata za odlične glumce u većini slučajeva. U nekim slučajevima hoće, ali to su rijetke situacije u kojima te filmove treba zaobići.

Dobro je to što ih lako možete zaobići uz pridržavanje ispod priloženih savjeta.

Dobar glumac će na račun jednog dobrog filma dobiti bogate ponude za snimanje manje kvalitetnih filmova. Taj ugledni glumac će to i prihvatiti jer se ne zamara kvalitetom filma ako je ponuda u financijskom smislu dobra.

Tako će npr. ugledni Robert de Niro snimiti remek djela po kojima je najpoznatiji i koji su od njega napravili jednog od najpoznatijih i najboljih glumaca u Hollywoodu.

Osim toga prihvatit će i izdašne ponude u kojima ne zna koliko kvalitetan će film biti jer redatelji nisu već dokazani u Hollywoodu.

Primjere za to ćemo dokazati u ispod priloženim slikama gdje će i ocjene dovoljno reći.

U prvom redu su filmovi čija se kvaliteta očitava i na ocjeni filma osim što su nekvalitetni redatelji u pitanju.

Jedan od njih je David Grović koji je snimio tri očajna filma ukupno, svi su prošli kao i film The Bag Man i to je dovoljan razlog zašto nikad niste ni čuli za njega a vjerojatno nećete ni čuti jer nakon sva tri loša filma, dalje nije ni snimao.

Bezbroj je takvih redatelja i Davida smo samo za primjer uzeli kako ni s odličnim glumcem nije mogao izbaciti dobar film. Zato odlični redatelji ne mogu praviti takve promašaje.

Za primjer smo uzeli poznatog i nagrađivanog redatelja Martina Scorsesea čija su sva tri filma iz donjeg reda u kojima je Robert de Niro glumio.

Znači, iako je Robert de Niro sjajan glumac, ne znači da su njegovi svi filmovi odlični.

U prilog mu ide činjenica da će kvalitetniji redatelji koji pravi kvalitetnije filmove u više slučajeva njega angažirati za glumca.

Dva jednostavna razloga su za to:
Kvalitetniji redatelj će zbog svojih dosadašnjih uspjeha (odličnih filmova) imati više novca/budžeta od sponzora i producenata s kojim će moći platiti vrhunske glumce (kao Tarantino i ostali vrhunski redatelji).


Glumac se neće zamarati redateljima u odabiru filmova jer traži najbolje ponude koju mu nekad može ponuditi i manje kvalitetan redatelj. Zato će se svaki redatelj i scenarist potruditi naći što boljeg glumca za njihov film o kojem će ovisiti to koliko će zaraditi.


Osim ovog ćemo pokazati još jedan primjer zašto je bitnije pratiti redatelja, a ne glumca. Ovaj put smo za primjer uzeli glumca Christiana Balea.

U gornjem redu su opet filmovi za koje s razlogom niste čuli jer se ne radi o poznatim i kvalitetnim filmovima, pa ni o dobrim redateljima. Zato red ispod pokazuje kvalitetne i višestruko nagrađivane filmove gdje je redatelj Christopher Nolan koristio Balea za glavnog glumca.

Zaključak

Ako vam se svidi film koji ste upravo gledali, tražite redatelja od tog filma. Pregledajte popis njegovih filmova koje je još režirao jer je u toj listi dosta filmova slične kvalitete tog filma.

 1. Koristite prijedloge na IMDb-u
  Ako tražite dobar film, sjetite se nekog filma koji vam se svidio ili koji ste tek pogledali a želite gledati neki poput toga. U tražilicu na IMDb-u unesite ime tog filma.

Nakon što ste pronašli taj film, scrollajte (listajte) prema dolje dok ne dođete do odlomka koji se zove More like this (Više poput ovoga). U tom odlomku će vam biti prikazano šest filmova koji su vam predloženi za gledati.

Tih šest filmova vam je predložila stranica IMDb jer su na neki način povezani s filmom koji ste pretražili.

Osim što su navedeni filmovi povezani Oscarima, predložen je film slične (jako visoke) ocjene s Tom Hanskom u glavnoj ulozi.

Npr. ako ste pretražili neki film, među predloženim filmovima će vam vjerojatno biti:

 • neki film iz iste kategorije (žanra)
 • neki od filmova u kojima također glumi glavni glumac pretraženog filma
 • neki film od istog redatelja tog pretraženog filma
 • ako se radi o filmu koji je dobio Oscara, onda će vam vjerojatno neke Oscarovce ponuditi
  neki film sa sličnom ocjenom i godinom u kojoj je snimljen

Bild.ba

Previous articleKOLUMNA | Histerija i panika su opasniji od koronavirusa i neće nam donijeti dobro
Next articleBroj mrtvih od koronavirusa u svijetu prešao 100 000!