Jadranski otok Pag se u potpunosti zabijelio. Uzrok za tu pojavu leži u – solu. To je objasnila meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.
Portal Bild.ba, pozivajući se na N1, objašnjava o čemu se tu radi. “Radi se o tzv. posolici. Do posolice dolazi zato što jak vjetar, bura u ovom slučaju, podiže kapljice mora, donosi ih do kopna te one padaju na tlo, a nakon isparavanja vode na tlu ostaje sol, odnosno natrijev klorid”, piše N1.
Posolica obično nastaje u krajevima izloženim buri, kao što je otok Pag, gdje su i snimljene fotografije koje možete pogledati OVDJE.
Posolica može stvoriti velike probleme u elektroopskrbi, kao što je bio slučaj 2017.godine, prema izvješću HOPS-a:
“Dugotrajna jaka bura na sjevernom Jadranu uzrokovala je ekstremnu posolicu, radi koje je HOPS d.o.o. posljednjih tjedana dana imao neuobičajeno veliki broj kvarova na dalekovodima na kvarnerskim otocima, posebno na Pagu, Rabu i Lošinju”.
Ipak, ova pojava može biti i korisna. Paško ovčarstvo osobito je ovisno o njoj, jer je zbog posolice na travi i aromatskom bilju mlijeko paške ovce jedinstvena okusa i kvalitete, a paški sir koji se pravi od tog mlijeka zahvaljujući tome posebna je okusa.