Optička iluzija koja otkriva pod kolikim ste stresom

Optička iluzija koja otkriva pod kolikim ste stresom

Ovakve nam iluzije japanskog psihologa navodno mogu otkriti jesmo li pod stresom i koliko, pa provjerite treba li vam kraći odmor ili ste ‘zreli za godišnji’.

Premda su naši mozgovi ‘snažni’ i moćni, objašnjavaju znanstvenici, istovremeno su i neobično kruti zbog čega ponekad ne registriraju pravilno ovakve optičke iluzije. Autor ove je japanski psiholog i profesor eksperimentalne psihologije na sveučilištu Ritsumeikan u Kyotu Akiyoshi Kitaoka, koji svoje slobodno vrijeme provodi igrajući se i pokušavajući bolje razumjeti vizualnu percepciju.

Zato često i sam smišlja optičke iluzije, a one najbolje odijeli i na svom Twitter računu. Ovakve nam njegove iluzije, piše portal Illusions Index, mogu otkriti jesmo li pod stresom i koliko, i to tako da gledamo u krugove najmanje 20 sekundi i vidimo čini li nam se da se okreću. Nakon toga pogled usmjerimo na nešto bijelo i nepomično, na primjer zid, prenosi Večernji.

Ako su slike ostale nepomične, psiholog kaže da nismo pod pretjeranim stresom. Ako se krugovi lagano vrte, vjerojatno trebamo manji odmor, a ako pak jure u krug, ovaj psihijatar kaže da je – pravo vrijeme za dulji godišnji!

Bild.ba