Ovako se nekada liječilo: Starinska narodna medicina koja ne uključuje lijekove

Za neke od njih možda niste nikada čuli, dok će vas neki vratiti u djetinjstvo.

Image by Almadrava from Pixabay

Dobro su poznati savjeti za tretiranje raznih upala koje su nam davale naše bake. Od onih najjednostavnijih pa sve do onih za koje se potrebno malo više potruditi. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih načina kako se nekada skidala temperatura ili kako su se tretirali probavni problemi. Za neke od njih možda niste nikada čuli, dok će vas neki vratiti u djetinjstvo.

Postoji stvarno puno narodnih savjeta, ali za rijetko koji postoji i znanstvena potvrda pa se svi zapravo primjenjuju na vlastitu odgovornost. Odnosno, neki će stvarno funkcionirati, dok drugi neće imati baš nikakvog učinka. Pozivamo i vas da nam otkrijete savjete vaših mama ili baka i pošaljete na naš e-mail: [email protected]

1. Zelje za upale

Listovi svježeg zelja su se koristili kako bi ublažili upalu, a za isto se koriste i dan danas. Tako se list ili dva mogu omotati oko koljena kod bolnog koljena, dok neke žene koje doje zelje stavljaju i na grudi kako bi se smanjila bol.

2. Krumpir za snižavanje temperature

Ploške sirovog krumpira stavljale su se na zglobove stopala ili ruke kako bi ‘izvukli’ temperaturu iz tijela. Isto se radilo i s rakijom.

3. Maslac za masnice

Možda mnogima nepoznato, ali maslac se stavljao kada biste se udarili, a sprječavao bi pojavu masnica. Nismo isprobali, pa ne možemo reći je li ovome stvarno tako.


OVDJE opširnije.
SOURCEBild.ba
Previous articleZdravstveni karton hrvatskih branitelja: Otkrivamo od čega najčešće umiru branitelji u mirovini
Next articleLivakovića žele dva engleska kluba, smiješi mu se nastup u Ligi prvaka i suradnja s još jednim nezamjenjivim Vatrenim
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments