Ovo je možda i najbizarnije što ćete vidjeti danas: Čovjek došao darovati krv, pitali ga je li trudan, odbio odgovoriti, nisu mu dali da donira

Sinclair, otac dvoje djece, kaže da donira krv od svoje 18. godine i nikad nije bilo nikakvih problema.

Ilustracija, Photo by Nguyễn Hiệp on Unsplash

Muškarac u Škotskoj nije mogao donirati krv jer je odbio odgovoriti na pitanje “Jeste li trudni”, koje se nalazilo na formularu koji moraju popuniti svi potencijalni donatori krvi.

Kako javljaju britanski mediji, Leslie Sinclair (66) je umirovljeni vozač koji redovno donira krv posljednjih 50 godina

No, kad je nedavno htio donirati krv u klinici Albert Halls u Stirlingu u Škotskoj, to mu nije dozvoljeno nakon što je bolničare obavijestio kako smatra da je nepotrebno da odgovara na pitanje je li trudan s obzirom na to da je muškarac u 60-im godinama, objavio je Daily Mail.

Osoblje klinike reklo mu je da ne može primiti njegovu krv sve dok ne odgovori na sva pitanja na formularu. Kazali su mu kako svi moraju odgovoriti na pitanje o trudnoći kako bi se “promovirala inkluzivnost”.

Naime, trudnice ili one s djecom koja još nisu napunila šest mjeseci ne smiju dati krv. Sinclair, otac dvoje djece, kaže da donira krv od svoje 18. godine i nikad nije bilo nikakvih problema.


“Uvijek morate ispuniti formular i to je u redu – pitaju vas o zdravstvenom stanju ili bolestima. Naravno da se to mora napraviti jer krv mora biti sigurna. No ovaj put sam na formularu vidio pitanje koje ranije nije bilo tu: ‘Jeste li trudni ili ste bili trudni u posljednjih šest mjeseci?. Jedini ponuđeni odgovoru su bili DA i NE”, ispričao je za Daily Mail.

“To nema nikakvog smisla i razljutilo me jer postoje bolesni ljudi koji čekaju na krv, uključujući djecu. Očajnički im treba pomoć. No, moju krv su odbili jer su mi nametnuli obavezu odgovaranja na pitanje na koje je nemoguće odgovoriti”, dodao je.

“Kao javno tijelo moramo biti svjesni promjena u društvu i dokučiti kako postaviti takva pitanja bez diskriminacije, jer imamo obavezu promovirati inkluzivnost. Zato svim potencijalnim donorima postavljamo isto pitanje o trudnoći”, rekao je profesor Marc Turner, ravnatelj škotskog Nacionalnog zavoda za transfuzijsku medicinu, prenio je Index.

SOURCEBild.ba
Previous articleOkupili se u Dolini heroja i proslavili važan datum: Antifašisti obilježili 79. godišnjicu bitke na Sutjesci
Next articleModrić objavio fotografiju s Livakovićevog vjenčanje, a ono što je držao u ruci iznenadilo je mnoge
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments