Provjerite ‘stare zalihe’: Za ovu staru novčanicu može se dobiti čak 300 eura

Nakon što je ukinula korištenje starog jugoslavenog dinara u jesen 1991., Slovenija je u opticaj bila pustila tzv. “vrijednosne bonove”.

Foto: Grgur Zucko/PIXSEL

Slovenija je u Europsku monetarnu uniju ušla 2007. zamijenivši svoju prvu nacionalnu valutu tolar eurom, a sada neke stare novčanice iz vremena monetarne suverenosti dosežu značajnu vrijednost na numizmatičkom tržištu.

Za dobro očuvanu novčanicu od 10.000 tolara, tiskanu prvi put 1995., može se dobiti oko 300 eura, kazao je za slovenski infoportal N1 predsjednik slovenskog numizmatičkog društva Urban Mate.

Prilikom zamjene tolara u eure tu novčanicu s likom pisca Ivana Cankara dobivalo se 41,6 eura, piše Poslovni.

Nakon što je ukinula korištenje starog jugoslavenog dinara u jesen 1991., Slovenija je u opticaj bila pustila tzv. “vrijednosne bonove” koji su se koristili manje od godine dana, a za neke dobro očuvane primjerke danas se mogu dobiti iznosi koji desetak puta prelaze stvarnu vrijednost iz vremena kad su se koristili, navode upućeni u numizmatičko tržište.

Prema podacima središnje banke, kod građana je, u novčanicama i kovancima, ostalo tolara u vrijednosti oko 32 milijuna eura.


SOURCEBild.ba
Previous articleFOTO i VIDEO I Kamen bi proplakao na ovako dostojanstven oproštaj Splita od Mateja Periša, pogledajte
Next articleIgra mačke i miša: Ruski tenkovi se skrivali pa dolijali, Ukrajinci ih digli u zrak
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments