Reporteri bez granica zahtijevaju sankcije UN-a za države koje krše pravo na informiranost

Ilustracija
Ilustracija

Reporteri bez granica (RSF) zatražili su u srijedu nadležno tijelo UN-a da “službeno osudi države koje kršeći pravo na informiranje javnosti u doba pandemije korona virusom ugrožavaju zdravlje ljudi”.

Tužba podnesena u obliku pisma poslana je na adresu posebnog izvjestitelja UN-a za pravo na zdravlje Dainiusa Purasa i njegova kolege zaduženog za pravo na slobodu govora Davida Kayea.

U pismu su nabrojana kršenja prava prema “Opservatoriju 19” (Tracker 19), alatu koji je RSF izradio početkom travnja u svrhu procjene učinka pandemije na novinarstvo te kako bi dokumentirao “državnu cenzuru, namjerno dezinformiranje javnosti i učinke na pravo na pouzdanu informaciju”.

RSF je pobrojao slučajeve cenzure, samovoljnih uhićenja novinara, zlostavljanja ili nasilja prema novinarima ili zakonskih postupaka u 38 država, a dodaje da to “nije konačna lista”.

“U Brazilu i Sjedinjenim Državama predsjednici su nasilni prema novinarima. Novinare se uhićuje u Alžiru, Jordanu i Zimbabveu. U Mađarskoj je nametnut ‘orwellovski’ zakon. U Kambodži, premijer se koristi krizom Covida-19 da bi ojačao svoju vlast. Da ne govorimo o Kini gdje je represija prema novinarima omogućila širenje epidemije, u Wuhanu, a zatim i ostatku svijeta”, tvrdi organizacija.


RSF “izražava zabrinutost za novinare koje države (Turska ili Saudijska Arabija) drže u zatvoru unatoč epidemiji”.

Svrha je tužbe koju su podnijeli posebni izvjestitelji “odaslati upozorenje državama u obliku ‘hitnog apela’ svakoj od država u kojoj je uočeno kršenje medijskih sloboda, a što krši pravo na zdravlje” kako bi se ostvarile konkretne mjere, kao što je puštanje iz zatvora uhićenih novinara.

RSF također traži od posebnih izvjestitelja da javno proglase da je pravo na informaciju “nerazdvojivo” od prava na zdravlje.

“Kao što stoji u Deklaraciji o informaciji i demokraciji, ‘pravo na informaciju sastoji se u slobodi traženja i primanja pouzdanih informacija i prava na pristup tim informacijama”, kaže Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.

“Kršiti to pravo znači ugrožavati zdravlje, čak ljudske živote. Očekujemo da institucije Ujedinjenih naroda javno optuže države koje krše to pravo”, kaže Deloire, piše Hina.

Bild.ba

Previous articleItalija: U 24 sata umrlo 578 osoba, 2667 zaraženih
Next articleEmirates Airlines uvode brze testove na korona virus u zračnoj luci