Rodna kuća Ive Andrića bogatija za jedan nesvakidašnji eksponat

Umjetnik koji ju je izradio kaže kako je imao veliko strahopoštovanje prilikom rada na skulpturi.

Zavičajni muzej Rodna kuća Ive Andrića u Travniku i tamošnji lokal Exponto u utorak su dobili jedan neobičan i jako vrijedan eksponati.

Naime, akademski kipar iz Zagreba Petar Dolić, podrijetlom Travničanin, izradio je neobičnu skulpturu nobelovca od stakla koja će od danas biti izložena u prostorijama Exponta.

Umjetnik koji ju je izradio kaže kako je imao veliko strahopoštovanje prilikom rada na skulpturi.

“Ja sam u ovoj kući bio prije 30-ak godina i sve i izgleda puno manje. Oduševljen sam s idejom da napravim portret Ive Andrića i čitavo vrijeme sam imao strahopoštovanje na koji način prikazati jednog tako velikog umjetnika. Pogotovo zato što sam rođen u Travniku. U biti, kad sam razmišljao o tome kako bih ga prikazao, nisam mogao da se ne skoncentriram na izvor Plave vode i Andrića gdje je krenuo s pisanjem Travničke kronike”, rekao je Dolić.

Snježana Kopruner, vlasnica Exponta, ocijenila je kako je riječ o zanimljivom eksponatu.


“To je jedna velika pomoć za nas, da kuću Ive Andrića i ovaj prostor koji je zamišljen kao dio kulturnih događanja, obogatimo ovako jednim vrijednim umjetničkim djelom”, kazala je Kopruner

SOURCEFena
Previous articlePoznat identitet ubijene Zeničanke, policija ga traži, mještani kažu da je dvoje djece ostalo bez majke, ženu je navodno ubio ljubomorni bivši
Next articleMaja Sever se malo naživcirala pa je ušla u raspravu s gledateljicom preko službenog profila emisije
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments