Rusija zabranila Facebook i Instagram zbog ‘ekstremizma’, ostala samo jedna aplikacija

Instagram i Facebook, kao i Twitter od sada su blokirani u Rusiju gdje su gotovo nedostupni osim za pristup korištenjem privatne virtualne mreže.

Sud u Moskvi zabranio je u ponedjeljak američkim društvenim mrežama Facebook te Instagram rad na području Rusije pod optužbom da provode ”ekstremističke” aktivnosti, a to je najnoviji u nizu koraka kojima vlasti nastoje kontrolirati internet od početka invazije na Ukrajinu.

”Sud je udovoljio zahtjevu pomoćnika državnog odvjetnika da se zabrane aktivnosti Meta Platforms Inc. na ruskom teritoriju”, stoji u sudskoj objavi na Telegramu.

Društvene mreže kojima upravlja Meta ”zabranjene su zbog ekstremističke aktivnosti”, obrazložio je sud – prenosi Hina.

Meta je vlasnica Facebooka i Instagrama, ali i aplikacije WhatsApp koja nije obuhvaćena zabranom jer je sudac procijenio da ona nije sredstvo ”javnog širenja informacija”.

Ruske tajne službe FSB zatražile su ranije u ponedjeljak ”trenutačnu” zabranu Facebooka i Instagrama jer ih optužuju da svojim aktivnostima rade ”protiv Rusije i njezinih oružanih snaga”.


Rusko državno odvjetništvo zatražilo je 11. ožujka da se Meta uvrsti na popis ”ekstremističkih” tvrtki i time je otvoren put zabrani svih njezinih aktivnosti u Rusiji.

Rusko tužiteljstvo reagiralo je na odluku Mete da ublaži propise o govoru mržnje u odnosu na rusku vojsku i rusko državno vodstvo zbog vojne operacije koju je Moskva pokrenula protiv Ukrajine.

Instagram i Facebook, kao i Twitter od sada su blokirani u Rusiju gdje su gotovo nedostupni osim za pristup korištenjem privatne virtualne mreže.

Od početka invazije 24. veljače, ruske vlasti znatno su ojačale kontrole nad informacijama koje kolaju internetom, posljednjim prostorom slobode govora u Rusiji.

SOURCEBild.ba
Previous articlePet temeljnih neprincipijelnosti u bošnjačkoj politici koje od moguće čine nemoguću državu
Next article‘Izetbegović zapravo krči put Dodiku kako bi se što lakše odcijepio od BiH, EU i SAD pilatovski peru ruke’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments