VIDEO: Amerikanac ljubuškog porijekla u rodnom gradu, pogledajte u šta ulaže

O zanimljivom i komplikovanom životu Stiva Bubalo trenutno se snima film "Američki san", a neki od kadrova nastali su i na Hardomilju.

Poznati biznismen i humanista iz Los Anđelesa Stipe Stiv Bubalo, koji je osvario svoj američki san, ovih dana boravi u rodnom Ljubuškom. Decenijama finansira razne projekte u domovini, a posljednji je obnova Zavičajnog doma u selu Hardomilje u kojem se rodio.

Stanovništva u srednjovjekovnom Hardomilju kod Ljubuškog godinama je sve manje, međutim Ljubušaci potekli iz ovog kraja kažu da je dom samo jedan, vraćajući se kada god imaju priliku. Ljeto je vrijeme okupljanja i obnove, a tih dana tamo je i najpoznatiji Ljubušak u svijetu, Stipe Stiv Bubalo, ugledni biznismen iz Amerike koji obnavlja selo iz kojeg je potekao, piše BHRT.

“Ovo je moje selo, to su moji ljudi. Ja ih poštujem. Želim pomoći društvu. A to društvo neka čuva što smo moja familija i ja mogli priuštiti. Ovo je donacija. Ovo je dar”, priča nam Bubalo.

Otvaranje Zavičajnog doma čiju je obnovu finansirao, Bubalo je iskoristio da još jednom zakorači u zidine kuće u kojoj se rodio prije devet decenija, te da posjeti vječno počivalište roditelja.

O zanimljivom i komplikovanom životu Stiva Bubalo trenutno se snima film “Američki san”, a neki od kadrova nastali su i na Hardomilju. O njegovom plemenitom djelu govorili su i sunarodnjaci.


“Često se volimo pohvaliti kako Ljubuški ima prekrasnu kulturnu baštinu i prirodne ljepote. Ljubušaci imaju i veliko srce. Ovo je najbolji primjer toga, kada čovjek koji je potekao iz ovih krajeva ne zaboravlja mjesta iz kojih je došao, pomažući ljudima koji su tu”, navodi Ana Bubalo.

Osim što pomaže rodni kraj, Bubalo između ostalog, redovno daje priloge humanitarnim organizacijama, crkvi, a pomaže i nadarenim studentima.

“Lijepo je kada se ti ljudi sjete onih koji su u potrebi, a ne mogu ostvariti što bi trebali. Naravno, sa velikim osjećajem zahvalnosti pristupamo imenu našeg Stiva Bubala”, smatra fra Nikola Jurišić.

Ne postoji čovjek iz ovog kraja koji nije zahvalan Stivu Bubalu. Ovaj dobročinitelj osim Zavičajnog doma finansirao je i obnovu crkve, te put kroz staro Hardomilje.

SOURCEbild.ba
Previous articlePaprene kazne na granici za prijenos robe, pazite što nosite
Next articleKakva tuga, preminuo je Željko Raguž…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments