Želite tetovažu? Evo kako to učini u koronavremenu

Ilustracija
Ilustracija

Ako živite u Hrvatskoj i želite tetovažu, onda će vam dobra informacija biti to što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio upute za rad salona za tetoviranje i piercing.

Salonima su izdali niz prepruka koje uključuju obavijesti, dezinficijens, zaštitne pregrade, fizičko distanciranje i zaštitnu opremu.

Ovako izgledaju upute za ulazni i radni prostor:

Vidljive obavijesti

Za sve djelatnike i klijente prije ili neposredno nakon ulaska, na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku.


Dezinficijens

U prostorima čekaonice, odnosno ulaznim prostorima, pultovima za obavljanje plaćanja usluga te u radnom prostoru nužno je na raspolaganje postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70%).

Čekaonice

Sjedeća mjesta u prostoru za čekanje rasporediti tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti, odnosno na minimalnim razmacima od 1,5 metar i predviđeni su za odrasle osobe koje su u salonu u pratnji malodobnog klijenta ako iz bilo kojeg razloga ne mogu čekati izvan prostora salona. Svi ostali klijenti koji dođu radi usluge čekaju svoj red izvan salona.

Zaštitne pregrade

U dijelovima salona za obavljanje plaćanja usluge, odnosno pultovima preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od pleksiglasa ili drugog prozirnog materijala pogodnog za redoviti čišćenje i dezinfekciju.

Fizičko distanciranje

U salonima je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metara između svih osoba koje se u jednom trenutku nalaze u pros toru izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge. Udaljenost od 1,5 metar treba osigurati u svim smjerovima od svakog radnog mjesta.

Označivanje

Pri tome treba osigurati adekvatan prostor za kretanje. Putovi kojima se osobe kreću unutar salona poželjno je označiti.

Papirnate maramice i jednokratni materijal

Nužno je osigurati dostatnu količinu papirnatih maramica i ostalih jednokratnih materijala, opreme i sredstava za čišćenje, pranje i dezinfekciju, uključujući i opremu za odlaganje otpada sukladno uputama.

Zaštitna oprema

Nužno je osigurati dostatnu količinu zaštitne opreme za zaposlenike.

Ogrtači

Uobičajene ogrtače za klijente, ako je moguće, preporučuje se zamijeniti jednokratnima.

Prozračivanje

Sve prostorije u salonu treba što češće provjetravati, čak i za vrijeme lošeg vremena. Ne zaboraviti prozračiti između smjena.

Ostatak uput OVDJE.

Bild.ba

Previous articleStravična helikopterska nesreća, poginula vojnikinja
Next articleEvo kakvo nas vrijeme očekuje na Praznik rada