Za mostove 200 tisuća maraka

Izvor: Priopćenje

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića, boravio je danas u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom, ministri Mitrović i Butković potpisali su Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

– Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regije i da je za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regije. Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo s održavanjem međudržavnih mostova, za što je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za izvanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz Proračuna BiH i međunarodnih obveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u iznosu od cca 2 milijuna KM za narednih pet godina -istaknuo je ministar Mitrović, a navodi se u priopćenju komunikacija i prometa.

– Izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža autocesta u Bosni i Hercegovini će biti povezana na europsku prometnu mrežu, što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Europe – dodao je ministar Mitrović.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj prometnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– Održavanje i obnova mostova i prometnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo suradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne tako i one ekonomske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagirati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje s prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne suradnje – rekao je ministar Butković.

Izaslanstva dvaju ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne suradnje, s posebnim osvrtom na izgradnju mostova Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u promet mosta Svilaj te definiranje trase Jadransko-jonske autoceste. Također, ministar Mitrović se sastao s veleposlanikom Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Aleksandrom Vranješem.

Bild.baKomentari

Next Post

Herceg (pre)hvalio policiju HNŽ-a

Uto ruj 29 , 2020
U povodu blagdana sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika policije, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg uputio je prigodnu čestitku županijskom ministru unutarnjih poslova Slađanu Bevandi, kao i svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajcima. – Osobno i uime Vlade HNŽ-a, od srca Vam čestitam blagdan sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika […]