Zaštitne maske mogu uzrokovati ozbiljne probleme

BILD.BA | 9. STUDENOG 2020. | 12:04Što god mislili o njihovoj učinkovitosti u borbi protiv Covida-19, zaštitne maske postale su dio svakodnevice, predmet bez kojeg je nemoguće ući u trgovinu, vozila javnog prijevoza, vrtiće, škole i zatvorene prostore općenito.

Nažalost, nošenje maske kod nekih ljudi izaziva ozbiljne kožne probleme.

Govoreći o istima, dermatovenerologinja Maja Ceković za Potrošački kod Hrvatske televizije izjavila je:

- Najčešće se radi o kontaktnom iritativnom dermatitisu koji se očituje suhoćom, ljuštenjem i crvenilom. Naime, uslijed znojenja dolazi do trenja kože i maske, što uzrokuje iritaciju kože. Ponekad se javlja i kontaktni alergijski dermatitis koji nastaje zbog preosjetljivosti na tkaninu, ljepilo, gumu ili metal koji se koriste pri izradi maske, a moguće je da se pojavi kao reakcija na deterdžente i omekšivače kojima se maske peru -

Ispod maske dišemo, ispuštamo slinu dok govorimo. Ako je koža masnija ili osjetljivija, nastaje problem. Kako bismo spriječili iritacije, dok nosimo masku, trebali bismo što više šutjeti, a nakon skidanja iste, umiti se, te lice namazati blagom kremom.

Govoreći o maskama, Ceković kaže kako su se kao jako dobre pokazale svilene maske. Mana im je što su skupe i što se ne mogu prati na temperaturi višoj od 30 stupnjeva.

- Pamučne maske također su dobar odabir, izrađene su od prirodnih vlakana, dobro apsorbiraju vlagu, ali je sporo otpuštaju, pa su neugodne zbog vlažnosti na koži - nastavlja stručnjakinja.

Kad su maske od poliestera u pitanju, kaže kako su mekane i lagane za nošenje, brzo apsorbiraju i otpuštaju vlagu, tako da brzo postaju suhe.

Da maske uzrokuju kožne probleme pokazalo je i istraživanje Sveučilišta u Huddersfieldu u Velikoj Britaniji na koje se poziva realsimple.com, navodeći pak kako iste uzrokuju upale, čak i dekubitus, koji može uzrokovati ozbiljne infekcije.

Profesorica Karen Ousey, jedna od autorica koja je u njemu sudjelovala, objasnila je kako je nužno skidanje maske svaka dva sata, a po potrebi i prije, ukoliko na licu osjetite neizdrživ pritisak maske.

Nekoliko korisnih savjeta, a tiču se održavanja kože nakon nošenja maske, za Health.com dala je i Adeline Kikam, dermatologinja iz Medicinskog centra Corpus Christi u Teksasu.

Prvo što biste trebali napraviti nakon skidanja maske je blagim sredstvom isprati lice, obavezno koristeći mlaku, a ne vruću vodu, koja može dodatno oštetiti kožu.

Također, budući da trljanje maske o kožu može oštetiti njezine zaštitne barijere i dovesti do suhoće, ogrebotina i crvenila, nakon njezina skidanja i pranja, savjetuje stavljanje hidratantne kreme koja će spriječiti suhoću i iritaciju.

Za kraj, ne manje važno, uz redovitu higijenu lica, jednako bitno je redovito prati odnosno stavljati čistu masku.

Najvažnije, stručnjaci upozoravaju kako činjenica da zaštitna maska nekima može uzrokovati probleme s kožom ne smije biti argument za njezino nenošenje jer su isti puno manje opasni od problema koje sa sobom nosi zaraza Covidom-19.

Bild.baOcjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.